Як виглядають легендарні підземелля Івано-Франківська. ФОТО/ВІДЕО


Багато мешканців міста Івано-Франківськ можуть думати, що вони знають усе про своє рідне місто. Це стосується популярних місць, куди часто направляють туристів за пошуками приємних вражень і відчуттів.

 

І це справді так, якщо говорити про міську Ратушу, парк імені Т.Г. Шевченка, фортецю «Бастіон», міське озеро, відомі ресторації та інші популярні місця в Івано-Франківську. Але окрім всього цього, в нашому місті є чимало цікавих, загадкових і таємничих місць, про які мешканці, навіть і не здогадуються.

 

Івано-Франківськ приховує у собі місця, які можуть багато цікавого розповісти нам про історію України, світу і Західних регіонів країни. До прикладу, це різні поховальні, кладовища, підземелля, тунелі, пагорби, гори та площі. На превеликий жаль, більшість з цих місць були полишеними, закинутими і занедбаними. Тому не дивно, що їх називають маловідомими.

 

А з іншого боку, можливо це і добре, адже певні елементи цих місцин збереглися до нашого часу і саме в такому вигляді вони приваблюють жителів Івано-Франківська, а також гостей міста.

 

Якщо вірити легенді, то ще понад 300 років тому у старому Станиславові існував прообраз сучасного метро.

 

Підземелля, про яке ми мало знаємо

 

Підземний Станиславів почали відкривати лише нещодавно. Найдавніша фортеця досі перебуває здебільшого під землею, на поверхні міста залишився тільки невеликий фрагмент фортечного муру.

 

 

За давнiми переказами, під середмістям колись проходив колосальний підземний хід, який сполучав палац власників міста магнатів Потоцьких із головним міським храмом – костелом-колегіатою Найсвятiшої Дiви Марiї (тепер – приміщення Музею мистецтв Прикарпаття). Кажуть, засновник міста граф Андрій Потоцький міг проїхати цим підземеллям навіть на кареті.

 

 

 

Ще наприкiнцi XVIII столiття Австрія та Росiя уклали своєрiдний договiр про роззброєння, за яким слiд було зруйнувати фортифiкацiю Станиславова. Тоді були розібрані мури, засипанi рови, розрiвнянi вали.

 

Вiд колишньої слави мiста-фортецi залишилися тільки малодосліджені конструкції пiдземель.

 

 

Тунель, який вартий уваги

 

Таємничий тунель, який веде до Галича, вдалось виявити під час ремонтних дорожніх робіт. Тунель знаходиться між двома будівлями: Національним медичним університетом Івано-Франківська та колишнім «Пасажем».

 

Нова знахідка породила здогадки про своє походження. Дехто вважає, що цей підземний хід був сполучною частиною фортеці-міста. Про цей тунель навіть існує легенда: начебто він веде до Галицького замку. Але підтверджень цього не було.

 

 

Крім того, деякі історики припускають, що цим підземеллям користувався князь Данило Галицький, щоб безперешкодно дістатися до свого королівства.