Як це було: посвячення першого каменю під будівництво ратуші в Станиславові (фото)

Бургомістр міста Станиславова Др.Ігнацій Камінський призначив святкову урочистість на день 6 липня 1870 року, видав відповідний список запрошення для духовенства трьох обрядів до міської Ради, керівникам різних влад та урядів, який містив програму дійства.

Урочистість розпочалась вранці, о 10:00. Після служби Божої в костелі латинському, процесія вирушила на площу будови.

 

Похід відкривали частина міської пожежної служби, далі йшли братства і цехи з хоругвами, потім крокували святкуючи з місцевим духовенством, наступні йшли Бургомістр міста з асесорами і вся Міська рада з представниками різних урядів, Староста повітовий, голова Ради повітової і військова процесія.

 

Після них рухались урядовці, офіцери, професора за участі великої кількості мешканців міста.

 

 

Спів "Богородиця" і постріли з гармати фортечної, яка ще збереглась з тих старих часів, додавали пам’ятного шарму тій урочистості.

 

Після того, як було прочитане св. Євангеліє і після посвячення покладеного і на цементі розміщеного першого каменю, в якому знаходилась скляна капсула, вкладена в ще одну з олова з описом на пергаменті, з монетами і медалями на пам’ятці різних найважливіших епох з історії польського народу, з трибуни, влаштованої в брамі ратуші промовив бургомістр міста до присутніх людей.

 

Серед присутніх розповсюджували віддруковану тисячними примірниками Карту пам’яті.

 

Джерело: Кур'єр Станиславовський