Як позбутися поганого запаху в будинку перед продажем: поради від Побудовано


Наслідки пожеж і затоплень, проживання неохайних домашніх тварин або мешканців, фізично застарілий ремонт та інші причини ароматів часто ускладнюють процес продажу нерухомості.


Загальні рекомендації для усунення неприємного запаху:

  • - Не намагайтеся замаскувати неприємний запах або тримати постійно відкритими кватирки, краще усунути причину.
  • - Спеціальна техніка (пароочисник, озонатор, генератор або «frogger» з технологією «сухий туман») значно прискорює процес провітрювання – обладнання необов'язково купувати, візьміть в оренду.
  • - Зробіть розрахунки заздалегідь – можливо, буде простіше і вигідніше замовити послуги будівельників і клінінгової бригади. Якщо запахи йдуть з м'яких меблів та елементів декору, то здайте їх в хімчистку або викиньте.
  • - Спеціалізовані хімзасоби підійдуть для усунення серйозних забруднень, а для решти стануть у пригоді народні засоби.

 

Враховуйте, що приємний запах поглинається поверхнями також, як неприємний. Використовуйте ефірні олії (крім цитрусових) і ароматичні палички. Не перестарайтеся зі створенням приємної атмосфери. Вибирайте м'які нейтральні запахи – покупцеві можуть не сподобатися яскраві фактурні аромати.

 

Запах сигаретного диму

 

Куріння на балконі чи під кухонною витяжкою все одно залишає тютюновий дим в кімнатах. Хоч і не з такою серйозною концентрацією. Цей аромат добре просочує тканини і папір – меблі, шпалери, штори, книги та інше. Для усунення тютюнового запаху в кімнатах починайте з провітрювання.

 

Організуйте протяг в приміщеннях на кілька діб, а краще на тиждень поспіль. Повісьте в кімнатах рушники, змочені в розчині оцту (столова ложка на 1 літр води) – міняйте їх 2-3 рази на добу. Додатково можна переклеїти шпалери, ретельно вимити стіни, і віддати в хімчистку всі текстильні вироби.

 

Меблі очистіть паром і дезодоруйте мийними засобами. Не забудьте про висувні шухляди, розсувні елементи, нижні і задні поверхні предметів меблювання.

 

Як зробити генеральне прибирання

 

Приготуйте слабкий розчин оцту чи нашатирного спирту (третина кришки на відро води). Протріть їм підлоги та інші гладкі поверхні: шафи, вікна, двері та жалюзі. В кінці замініть лампочки розжарювання на нові або економічні, а також вимийте підлогу водою, закип'яченою зі шкіркою лимона, або обжарте кавові зерна.

 

Запах вогкості і каналізації Неприємний важкий запах вогкості – лише частина проблеми. Таке середовище у поєднанні з теплом – прекрасне місце для розведення бактерій, цвілі та грибка. Головне – знайти точну причину. Перевірте стан всіх труб і віконних прорізів, проінспектуйте стіни на наявність конденсату і тріщин, перевірте працездатність системи вентиляції. Добре, якщо запах вогкості утворюється через зберігання в санвузлі вологих речей – можна буде просто встановити рушникосушку або виносити мокрий текстиль на балкон.

 

Як позбутися цвілі у квартирі

 

Якщо вогкість ще не встигла стати причиною виникнення плісняви, то все обійдеться мінімальними клопотами і невеликими ремонтними роботами. В іншому випадку потрібно буде усувати механічним шляхом пошкоджені ділянки матеріалів облицювання (і тоді невеликого ремонту не уникнути) і підтримувати оптимальний мікроклімат. Не забудьте й про безпеку робіт – мікроскопічні грибки та спеціалізовані засоби для їх усунення шкідливі для здоров'я людини. Запах каналізації з'являється через помилки при монтажі каналізаційної системи, протікання, засмічень та неправильного функціонування гідрозамикача. Перевірте стан труб, розберіть і прочистіть їх. А краще скористайтеся послугами сантехніка.

 

Запах після пожежі

 

Запах гару і кіптяви, які виникають при серйозному пожежі, досить міцно в'їдається в предмети обстановки. І продати квартиру після такої події стане серйозним випробуванням для власника. Недостатня старанність під час підготовки, і запах надовго залишиться у квартирі, що можуть відчути покупці під час огляду. Після оцінки збитку від пожежі та експертизи (за необхідності) потрібно провести ретельне прибирання.

 

Спочатку позбавтеся від попелу та пилу. Викиньте всі предмети інтер'єру, які не підлягають відновленню. Запах надійно залишається в речах і меблях, тому проведіть всі необхідні процедури – прання, просушування та інше. За необхідністю демонтуйте оздоблювальні та будівельні матеріали, що прийшли в непридатність. Далі видаліть всі сліди сажі, спершу сухим методом, а потім вологим прибиранням. Завершіть прибирання сеансом озонатора, і тільки потім переходьте до нанесення нового оздоблення кімнат. Враховуйте, що безглуздо приховувати запах пожежі, якщо видно інші негативні наслідки впливу вогню. Нерухомість після пожежі без передпродажної підготовки значно втрачає в ціні. Зрозуміло, усунути запах і наслідки від короткого замикання в розетці можна досить просто, і це не вплине на ліквідність об'єкта.

 

Запах тварин

 

Тварини, які тривало проживають в кімнатах, залишають там свій запах. Собаки, кішки, гризуни та інші – наслідки їх присутності не порадують майбутніх власників нерухомості. А в деяких й взагалі може трапиться напад алергії. Строго кажучи, вихованців краще і зовсім переселити в інше місце на час продажу житла. Щоб прибрати запах після тварин, порядок дій приблизно такий: довге провітрювання; прибирання всіх місць постійного проживання тварини.

 

Витрусіть, виперіть або викиньте підстилки і лежанки, продезінфікуйте всі м'які меблі та килими; дослідження кімнат на сліди продуктів життєдіяльності. Сеча і екскременти тварин навіть без неприємного запаху серйозно впливають на здоров'я людини. Для миття подібних моментів використовуйте суміш соди і рідкого мила, оцет, лимонний сік, марганцівку, мийні засоби і хлор; прибирання всієї території, суха і волога. Видаліть шерсть і частинки шкіри зі всіх поверхонь. В деяких випадках потрібно вивезти меблі або демонтувати оздоблювальні покриття, щоб позбавитися від запаху тварин.

 

Запах житлової квартири

 

У деяких квартирах накопичується свій запах, який може перешкодити угоді. Тому перед переглядами зробіть генеральне прибирання з ревізією та хімчисткою всіх текстильних речей та меблевої оббивки. Косметичний ремонт із заміною труб та іншої сантехніки також не буде зайвим. У шафи покладіть тканинні мішечки, наповнені кавовими зернами, травами або корочками лимона. Наприкінці добре провітріть приміщення.

 

Запах після ремонту

 

Запах свіжого ремонту – не завжди приємний покупцям. Стійкий аромат лакофарбових матеріалів, свіжого ламінату, шпалерного клею і натяжних стель не сприяє до перегляду нерухомості. З цією проблемою справиться тривале провітрювання (5-7 днів), а також розвішування мокрих рушників або дрантя, протирання поверхонь слабким розчином оцту. Якщо при ремонті використовувалися якісні будівельні матеріали, то для усунення сторонніх запахів вистачить таких простих дій. Усунення деяких з цих чинників може відняти багато часу, сил і фінансів. Тому заздалегідь подумайте – можливо, варто продати житло в незміненому вигляді.

 

За матеріалами DOM.RIA