Відновити історію: Які будинки на вулиці Шевченка чекає реставрація. Фото

Минулого тижня міський голова разом з архітекторами проінспектували вулицю Шевченка, щоб визначити, які будинки потребують реставрації.

Вулиця Шевченка (колишня Липова) одна з найдавніших і найкрасивіших вулиць у місті. На ній розміщені 44 пам'ятки архітектури місцевого значення, кінця 18 - початку 19 століття.

 

Щоб захистити самобутність вулиці, на минулій сесії міськради, депутати прийняли рішення про введення мораторію на нове будівництво по Шевченка.

 

Проте, окрім заборони будівництва потрібно ще й зберегти існуючі кам'яниці. Для цього в мерії вирішили створити загальний проект відновлення вулиці.

 

 

Зокрема, як розповів у коментарі кореспонденту Бліц-Інфо начальник управління культурної спадщини Володимир Ідак, зараз уже розпочалось виготовлення документації на реставрацію фасадів чотирьох будинків. Йдеться про будинки на Шевченка 22-24, 29 і 30.

 

Зараз представники управління спілкуються з мешканцями, щодо співфінансування робіт, адже споруди зняті з балансу міста і належать людям. 

 

"Ми будемо реставрувати в міру можливостей, те, що можемо реально зробити. Хочеться звичайно відновити всі будинки і зразу, але будемо робити поступово. Розпочнемо з тих будинків, які потребують нагального втручання і ремонту", - пояснив архітектор.

 

За словами Володимира Ідака процес трохи затягується, адже всі роботи потрібно проводити через "Прозоро". Та все ж, розпочати роботи планують вже всередині літа, щоб встигнути поки тепло.

 

Окрім вулиці Шевченка в управлінні обіцяють реставрувати будинки і на інших вулицях. Проте, все залежить від наявності фінасів. 

 

"Звичайно, хочеться відновити всі будинки, але не завжди це можливо. Окрім грошей важливою є кількість відповідних кваліфікованих організацій, які могли б ці роботи провести. Оскільки це не прості будівельні роботи, а реставрація. В цій галузі у нас немає традицій і всі організації, які цим займються створені недавно тож навіть толком фахівців немають. Вчать на власному досвіді. Проте, ми хочемо це поставити на вищий рівень", - каже Ідак.

 

Що ж стосується будинку на Шевченка 44 де спочатку встановили риштування, а потім розібрали, то начальник управління архітектурної спадщини запевняє, що реставрація буде.

 

Світлина від Руслан Марцінків.

 

"Справа в тому, що для початку робіт потрібно провести тендерні закупівлі. Риштовку поставили, бо вона була вільна, а лічильник на оплату включається від моменту встановлення, тож довелося її демонтувати", - пояснив Ідак.