Вартість квадратного метра новобудов в Івано-Франківську до кінця 2020 року сягнула 20 000 гривень


Попри усі негаразди минулого року, як-от: пандемія, карантин, пов’язані з цим кризові явища в економіці, – сьогодні можна прямо констатувати,- що ринок нерухомості вистояв. Обвалу не сталося. Ба навпаки: схоже, карантин дав додатковий поштовх його розвитку, принаймні у другій половині року.

 

Таких висновків дійшли фахівці аналітичного центру blago developer, підбивши підсумки розвитку ринку новобудов Івано-Франківська в 2020 році.

 

Як свідчить статистика, протягом минулого року в місті Івано-Франківську було введено в експлуатацію 1,5 тисячі квартир. За даними, оприлюдненими на сайті finance.ua, даний показник є наближеним до відповідної цифри у «мільйоннику» Дніпрі, де торік було здано в експлуатацію 1,7 тисяч помешкань. Протягом минулого року продаж квартир розпочався одразу в 16 новозбудованих житлових комплексах. Зауважимо, аналогічний показник було торік зафіксовано у ще одному місті-«мільйоннику» – місті Харків.

 

І хоча навесні під впливом шоку від несподіваного локдауну, мала місце певна пауза у продажах нерухомості, її з надлишком надолужив бум третього та четвертого кварталів, коли наші люди зрозуміли, що карантин – це надовго, а нерухомість як найстабільніший актив – це найкращий спосіб врятувати та примножити свої збереження.

 

Важливим показником зростання попиту на житло, а отже і розвитку ринку нерухомості, є зростання ціни квадратного метра житла. В Івано-Франкіську тут спостерігається стрімка позитивна тенденція.

 

Так, якщо у січні 2020 року квадратний метр у популярних серед іванофранківців квартирах класу комфорт коштував в середньому 11 тисяч гривень, то до грудня минулого року його ціна зросла в середньому на 900 гривень і вже наприкінці року дорівнювала в середньому 11,9 тисяч гривень. Що ж до квартир класу бізнес, то ціна квадратного метра в них на кінець минулого року сягнула 20 тисяч гривень, а в квартирах класу еліт – 1,5 тисяч умовних одиниць.

 

Аналіз продажів компанією blago developer житла у 2020 році дає підстави стверджувати, що найбільшою популярністю серед іванофранківців у вказаний період користувались квартири бізнес-класу у центральній частині міста, а також дво- і трикімнатні квартири комфорт-класу у мікрорайонах міста.

 

При цьому, як відзначають фахівці, в умовах перманентного карантину наші люди навчилися бути більш перебірливими при виборі нерухомості. Сьогодні покупець не керується лише критеріями кількості кімнат, площі чи престижності району. «Мій дім – моя фортеця» – гласить відоме прислів’я. Тож привчений до самоізоляцій та різного роду карантинних обмежень пересічний іванофранківець сьогодні прагне подбати про комфортні умови для роботи вдома (в разі, якщо доведеться знову повернутись до самоізоляції), наявності усієї необхідно інфраструктури – торгової, освітньої, спортивної та відпочинково-розважальної – в зоні пішої доступності, планування власного житла як осередку безпеки, комфорту та затишку. Тому в 2020 році, як ніколи зріс запит на житло у форматі “Live. Work. Play”, попит на готові квартири, в тому числі квартири з ремонтом.

 

Сьогодні придбати житло, яке відповідає очікуванням щодо комфорту та безпеки, компанія blago developer пропонує своїм клієнтам у ЖК Comfort Park, Chocolate, Family Plaza, Паркова Алея, Авторський, Main House, районі Manhattan, елітних комплексах Parus чи Royal Hall, а також котедж в містечку Franko River Club.