В Україні зупинилися всі операції з нерухомістю та землею. Чому не працюють реєстри


В Україні зупинилися всі операції з нерухомістю та землею. Причина — збій в роботі реєстрів оцінки майна, які курує Фонд держмайна.

 

Про це повідомила голова Всеукраїнського об'єднання підприємців малого та середнього бізнесу «Фортеця» Оксана Продан.

 

«Все стоїть. Стару оцінку нотаріуси перевірити можуть, а ось нову оцінювач внести в систему зараз не може», — розповів виданню «Країна» один зі столичних нотаріусів.

 

«Ринок нерухомості паралізований. Якщо ви зараз звернетеся до оціночної компанії, щоб замовити оцінку для вашої операції з продажу квартири, будинку, земельної ділянки – вам не зроблять таку оцінку. А значить, вам нема з чим йти на операцію. Угоди не буде”, — написав у фейсбуці керівник оціночної компанії »Дельта-Консалтинг" Роман Рябов.

 

Проблеми з проведенням операцій підтвердила також голова агенції нерухомості Best&Seller Ірина Луханіна.

 

«За терміновими угодами продовжуються застави, частину угод скасовують. Деякі нотаріуси погоджуються проводити операції з незареєстрованої оцінкою, але я б, якщо чесно, не радила. Така угода в будь-який момент може бути визнана недійсною», - говорить Луханіна.

 

Чому не працюють реєстри

 

У кінці минулого року парламент прийняв закон, який, як заявляли депутати, зламав корупційні схеми оцінки. З ланцюжка клієнт-оцінювач-реєстр прибрали посередників (так звані майданчики Яценка), через які оцінка в Україні коштувала невиправдано дорого.

 

Стару систему повністю відключили з 1 лютого цього року. А з новою тут же почалися проблеми.

 

«Ще 31 січня система почала давати збої. Деякі оцінювачі перестали брати замовлення у клієнтів ще з 30 січня, підозрюючи, що будуть труднощі з реєстрацією в новій системі. У суботу-неділю змогли зареєструватися в новій системі ФДМ. Але працювала вона некоректно - неправильно підтягувала інформацію про об'єкт. А з понеділка і зовсім «зависла», - говорить Луханіна.

 

Фонд держмайна повинен був залучити підрядника і завчасно підготувати нове програмне забезпечення, але не зробив цього до 1 лютого.

 

Коли система відновить роботу

 

На запит «Мінфіну» у Фонді держмайна поки не відповіли. Але, за словами нотаріусів, у ФДМ кілька днів обіцяли «включити все через кілька годин».

 

А тепер кажуть, що реєстром по землі займуться «з понеділка», а по решті нерухомості - запустять вже до кінця цього тижня.

 

Утім, експерти кажуть, що вкластися в ці терміни буде складно - потрібно щонайменше два тижні.

 

«Мінфін»