В Україні змінилася система оформлення субсидій: топ-7 нововведень

У 2017 році чиновники внесли ряд змін в процедуру оформлення та нарахування субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.  

Після завершення опалювального сезону 2016-2017 рр. в Україні ввели чергові зміни в системі субсидування. Так, українцям знизили соціальну норму енергоресурсів для опалення приміщень і дозволили монетизацію субсидій, пише Domik.ua.

 

1. Оформлення субсидії при наявності боргів за ЖКП. Наявність заборгованості з оплати комунальних послуг не може стати причиною відмови від оформлення субсидії при первинному зверненні за компенсацією. Якщо споживач при наявності боргів оформив субсидію, але протягом року не вирішив питання заборгованості, то компенсація нараховуватися не буде. «При наявності двомісячної заборгованості у субсидіантів по оплаті житлово-комунальних послуг, яка накопичилися в минулому, субсидію на наступний період 2017-2018 рр. призначать за умови її погашення або оформлення договору реструктуризації боргу. У такому випадку субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, а в іншому - з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору », - йдеться на сайті teplo.ua.

 

2. Монетизація субсидій. Споживачі, які отримували субсидії в опалювальному сезоні 2016-2017 рр., Можуть отримати надлишки невикористаної компенсації, а саме суму, еквівалентну вартості 150 кВт · год електроенергії або 100 куб. м природного газу. Така норма застосовується, в разі економного використання енергоресурсів при індивідуальному опаленні житла.

 

3. Нові соціальні норми на опалювальний сезон. З 1 травня 2017 року набули чинності нові соціальні норми споживання газу, теплової та електричної енергії в опалювальний сезон. Взимку 2017-2018 рр. субсидія на оплату опалення буде нараховуватися виходячи з таких показників:

 

електроенергія для опалення житла - 51 кВт · год на 1 кв. м опалювальної площі;

теплова енергія - 0,0431 Гкал на 1 кв. м опалювальної площі;

природний газ для опалення - 5 куб. м на 1 кв. м опалювальної площі.

Тим споживачам, які будуть використовувати більше енергоресурсів, доведеться доплачувати за різницю за затвердженими тарифами.

 

4. Пенсіонерам нарахують більше коштів в опалювальний сезон. Для непрацездатних осіб у 2017 році збільшили соціальну норму житла, на яку нараховується субсидія. При проживанні в будинку або квартирі одного-двох непрацездатних громадян, норма житла збільшується з 49 кв. м. до 75. До цієї категорії відносяться пенсіонери, інваліди та інші особи, які не можуть працювати з об'єктивних причин.

 

5. Субсидія буде нараховуватися на дачні будинки. На отримання державної допомоги при оплаті ЖКП можуть розраховувати громадяни, які проживають в дачних будинках. «З травня 2017 го за рішенням комісії з питань соціального захисту населення такі родини зможуть оформляти субсидію, яка фінансуватиметься за рахунок місцевих бюджетів», - значиться на сайті teplo.ua.

 

6. Зміни термінів опалювального сезону. Субсидія на оплату тепла при індивідуальному опаленні житла буде нараховуватися на період з 15 жовтня по 15 квітня. Згідно з українським законодавством, цей період значиться як опалювальний. У 2016-2017 роках субсидія для домогосподарств з індивідуальним опаленням нараховувалася з 1 жовтня по 30 квітня. Таким чином, опалювальний сезон для даної категорії споживачів скоротили на 1 місяць.

  

7. Деякі громадяни повинні подавати документи на субсидію повторно. Якщо в приміщенні були виписані або прописані громадяни, необхідно подати новий пакет документів на оформлення державної допомоги. Також заповнювати заяву і декларацію необхідно тим, хто отримує субсидію на покупку твердого палива і орендарям житла.