В Україні збільшать тариф на передачу електроенергії


Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) з 1 серпня 2020 року збільшить тариф НЕК "Укренерго" на передання електроенергії на 54,6% – з 155,4 грн/МВт-год до 240,23 грн/МВт-год (без ПДВ).

 

Відповідне рішення комісія ухвалила на засіданні в суботу з метою забезпечити наявність коштів у компанії для погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел (через ДП "гарантований покупець"), пише  Інтерфакс.

 

При цьому проект рішення до засідання 11 липня передбачав зростання тарифу в 2,1 раза – до 327,97 грн/МВт-год, а початковою пропозицію НЕК було довести тариф до 604,51 грн/МВт-год. Можливість зменшити тариф з'явилася завдяки планам НЕК взяти кредитні кошти міжнародних фінансових організацій (МФО), що дасть змогу знизити одночасне навантаження на споживачів і паралельно розрахуватися з боргами відповідно до укладеного між урядом України і "зеленими" меморандумом.

 

Водночас на прохання представників бізнесу і народних депутатів комісія вирішила відмовитися від дворазового зростання тарифу. Після наради, проведеної в перерві засідання, глава регулятора Валерій Тарасюк повідомив, що "Укренерго" проведе додаткові переговори з МФО з метою збільшення обсягу залучених кредитних коштів.

 

За словами голови НЕК Володимира Кудрицького, банки будуть готові обговорювати перегляд параметрів фінансування за умови ухвалення Верховною Радою законопроектів, які дадуть змогу збалансувати ситуацію на ринку, і зміни Кабінетом Міністрів моделі покладання спеціальних зобов'язань.

 

Як повідомлялося, "Укренерго" планувало залучити в Європейського банку реконструкції та розвитку EUR128 млн (3,8 млрд грн), у Європейського інвестиційного банку – EUR92 млн (2,8 млрд грн). Зокрема, кошти ЄІБ були зекономлені за результатами реалізації проектів будівництва ПЛ 750 кВ "РАЕС – Київська" та ПЛ 750 кВ "ЗАЕС – Каховська".

 

На погашення боргів перед зеленою генерацією також будуть спрямовані кошти, отримані компанією від продажу міждержавних перетинів у розмірі 1,4 млрд грн, що стане можливим після ухвалення розглянутого у Верховній Раді відповідного законопроекту. Також погашення боргів планується за рахунок введення акцизу на електроенергію для виробників ресурсу з ВДЕ на рівні щонайменше 3,2%, що принесе понад 1,5 млрд грн на рік.