В Україні відтепер офіційно дозволено вставляти скло на балконах

З 1 жовтня в Україні дозволено скління балконів і лоджій вище 3-го поверху при проектуванні нових і реконструкції існуючих житлових будинків.

Про набуття чинності оновлених державних будівельних норм (ДБН) із проектування житлових будинків повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook.

 

“Важлива зміна, що набула чинності з 1 жовтня цього року, – можливість скління балконів при проектуванні багатоповерхівок. Сподіваюся, що з її впровадженням ми позбудемося ще однієї радянської звички – самовільно склити балкони. І це врегулює ситуацію з естетичним виглядом наших будинків”, – сказав він.

 

Парцхаладзе пояснив, що раніше, згідно зі старими нормами, скління балконів у багатоповерхівках при їх проектуванні відбувалося тільки на 1-3 поверхах, через що багато громадян робили це самостійно.

 

“Люди заселялися до нової квартири й потім склили балкони своїми силами, нерідко псуючи зовнішній вигляд будинків. Як наслідок – маємо засклені врізнобій балкони на фасадах, а ще гірше – жахливі прибудови, які можуть загрожувати безпеці інших жителів і перехожих”, – зазначив він.

 

Згідно зі змінами до ДБН, скління дозволено робити на балконах і лоджіях із шириною не менше 1,2 м.

 

“При цьому площа скління повинна становити не менше 50% від площі зовнішніх стін балконів, а вікна повинні влаштовуватися із сумарною шириною не менше 1,2 м і відкриватися на бік балкону. Такі вимоги необхідні, щоб підвищити безпеку людей у разі можливих надзвичайних ситуацій”, – пояснив заступник міністра.