В Україні скасували обов'язкові сміттєпроводи і сходинки біля під'їздів

Вступила в силу ще одна частина нових будівельних норм.

Сьогодні, 20 вересня, вступила в силу нова редакція державних будівельних норм (ДБН) щодо житлових будинків, які скасовують обов'язкове проектування сміттєпроводів. Нові правила відносяться до проектування нових будівель та реконструкції існуючих.

 

Також скасовується обов'язкове проектування порога при вході в житловий будинок. До цього в ДБН було прописано, що підлога приміщень при вході в будівлю повинна бути не менше 0,15 м вище тротуару.

 

Стара норма була необхідною для водовідведення, однак сучасні технології дозволяють забезпечити якісне водовідведення без створення таких бар'єрів.

 

"Однак це лише створює зайві бар'єри для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення і взагалі для багатьох", – відзначав раніше заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

 

Крім того, дозволено засклення балконів і лоджій, а також проектування ліфтів з житлової частини будинків в підземні паркінги, вбудовані в будинки.

 

Нагадаємо, основна частина нових будівельних норм вступила в силу з 1 вересня 2018 року. Тепер будівельні норми обмежують щільність і поверховість забудови – в містах з населенням до 50 тис. чол. не може бути вище трьох поверхів, у більших (100-150 тис. чол.) – тільки дев'ятиповерхівки, і лише в мегаполісах – будинки висотою понад 20 поверхів.

 

Сегодня