В Україні планують знизити «зелені» тарифи


Президент України Володимир Зеленський повідомив, що в Україні необхідно розв'язувати питання «зелених» тарифів на продаж електроенергії з альтернативних джерел. З компаніями, які вже підписали контракти з державою на отримання цих тарифів, будуть спілкуватися.

 

Про це Зеленський повідомив під час прес-марафону 10 жовтня, повідомляє Громадське.

 

«Дійсно, немає ніде в Європі (таких високих «зелених тарифів»). У нас найвищі. Є контракти з багатьма компаніями. Ми підписали контракти, а тепер кажемо: «Давайте змінювати тарифи». Тому я думаю, що там проблема буде вирішена завдяки спілкуванню з компаніями, які вже мають контракт», – повідомив президент.

 

У повідомленні зазначається, що зелені тарифи – це тарифи, за якими держава виплачує власникам сонячних та вітроелектростанцій кошти за їхню електроенергію.

 

Такі тарифи є вищими за ринкову вартість електрики для того, аби стимулювати розвиток альтернативної енергетики в Україні. Однак розмір цих тарифів наразі в Україні є найвищим у Європі. Це призвело до того, що сама електроенергія для споживачів також є дорожчою.

 

Ми раніше писали, що Нацкомісія з 1 жовтня 2019 року встановлює нові «зелені» тарифи для приватних сонячних, вітрових та комбінованих електростанцій.