В Україні хочуть об'єднати земельний кадастр і реєстр нерухомості

Роздільне адміністрування Державного земельного кадастру і Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно Мін'юстом неефективне, оскільки створює умови для зловживань, тому обидва реєстри повинні бути об'єднані.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко, передає Інтерфакс Україна.

 

"Не може бути двох мам в однієї людини. Або ми віддаємо реєстр нерухомості, або нам віддайте земельний кадастр", - сказав він на зустрічі з Європейською бізнес асоціацією у Києві в четвер, говорячи про причини збільшення випадків рейдерства з землею.

 

Коментуючи поточний стан земельного кадастру, Петренко заявив, що "масштаби біди величезні".

 

За його словами, на створення земельного кадастру були списані величезні кошти з бюджету, проте кадастр як і раніше погано наповнений, документи оформляються в паперовому вигляді, а на місцевому рівні його робота стикається з "повним саботажем",

 

Петренко вважає, що запущений пізніше реєстр нерухомості заповнений повніше і адмініструється більш ефективно.

 

Міністр додав, що подібна ситуація також з Держреєстрі актів цивільного стану, який веде Мін'юст, і Єдиним державним демографічним реєстром, який веде МВС.

 

Петренко зазначив, що в даний час проводиться функціональний аудит міністерств, і висловив надію, що Україна прийде до об'єднання цих реєстрів "під одним дахом".