В Івано-Франківську утеплять чотири будинки завдяки програмі “Енергодім”


В Івано-Франківську чотири будинки стають теплішими завдяки участі у програмі “Енергодім”.

 

Про це йдеться на офіційному сайті міського голови Руслана Марцінківа.

 

Це програма часткового відшкодування витрат на заходи з енергоефективності в багатоквартирних будинках. Ці проєкти фінансуються 70% з державного фонду, 10% – з міського бюджету, а 20% – коштом ОСББ. Також на реалізацію цієї програми в місті створили “револьверний фонд”, – йдеться у повідомленні.

 

Кожне ОСББ України може отримати грант на впровадження енергоефективних заходів для свого будинку за умови подання якісної заявки на участь у програмі.

 

Фонд енергоефективності надає підтримку ОСББ для впровадження енергоефективних заходів шляхом надання грантів та запровадження комплексних технічних рішень з врахуванням кращих європейських практик з термомодернізації будівель.

 

Діяльність Фонду фінансується коштом Держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини.

 

Цього року у Франківську учасниками програми стали будинки за 4 адресами: Богунська, 4 (ОСББ “БОГУНСЬКА 4”), Гаркуші, 19 (ОСББ “ГЕРДАН”), Молодіжна, 36 (ОСББ “МОЛОДІЖНА, 36”) та Тисменецька, 238 (ОСББ “НАША ГОСПОДА”). Мешканці виконали всі необхідні вимоги, і там вже зараз виконують роботи. Богунська, 4 – це невеликий будинок на 8 квартир. Тут здійснюються комплексні роботи з енергомодернізації, а кошторис проєкту складає 2,5 мільйони. В переліку робіт є й утеплення фасаду, горища, а також повна заміна вікон та дверей.

 

Є таке поняття як “реновація”. Тобто по суті це не просто ремонт будинку. Він стає комфортніший і збільшується його вартість, а також термін експлуатації будинку”, – розповів начальник управління житлової політики Геннадій Пономаренко.

 

Також фахівець зазначив, що оскільки це нова державна програма – люди ще бояться брати участь. Й дуже важливо, що знайшлись такі “перші ластівки” для міста, які по великому рахунку, покажуть іншим приклад. Адже люди природно заспокоюються, коли бачать конкретні роботи, а не просто якісь документи.

 

Наш будинок доволі старий, збудований у 60-х роках. Дізналися про цю програму на форумі десь рік тому. І одразу з’явилась ідея. Вже з того часу ми почали поступово рухатись та робити документи. Проводили збори з мешканцями. Було багато сумнівів, але таки наважились”, – поділилася мешканка будинку та член правління ОСББ за адресою Богунська, 4 Тамара.

 

Загалом темпи роботи Фонду енергоефективності щомісяця збільшуються, а зацікавленість та впевненість ОСББ щодо реальної підтримки проєктів енергомодернізації будинків підвищується.

 

Дуже важливо, що ОСББ міста взяли участь та стартували в цій програмі. Вона буде пріоритетною на наступні роки, оскільки це пряма інвестиція у житловий фонд міста. Закликаю й інші ОСББ вивчати цей позитивний досвід і сподіваюсь, що наступного року більше проектів подадуться на програму. А місто своєю чергою продовжить курс на підтримку ОСББ”, – додав Руслан Марцінків