В Івано-Франківську навчали, як застосувати містобудівне законодавство

У рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID в Івано-Франківському РВ АМУ відбувся практикум із застосування законодавства на тему: «Застосування містобудівного законодавства. Організація виконання повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю».

Модератор Тетяна Данилів розповіла присутнім про законодавство у сфері містобудівної діяльності, планування території на регіональному та місцевому рівні та доступність, оприлюднення містобудівної документації.

 

Також доповідач зупинилася на повноваженнях органів місцевого самоврядування у сфері державногоархітектурно-будівельного контролю. Зокрема вона акцентувала увагу на законодавчих аспектах управління, контролю, нагляду у сфері архітектурно-будівельної діяльності; утворенні та набутті повноважень; механізмі передачі повноважень  архбудконтролю.Завідувач сектору по роботі з дозвільними документами управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області Павліна Бернадин поінформувала учасників заходу про утворення органів держбудконтролю при виконавчих комітетах місцевих рад або в ОТГ. 

 

За її словами, утворення органів держбудконтролю в громадах відіграє важливу роль для розвитку України загалом. Адже на місцях повинен бути жорсткіший контроль. Івано-Франківщина, підкреслила Павліна Бернадин, належить до невеликої кількості областей, де створено найбільше органів держбудконтролю.

 

Спеціаліст відділу містобудування і архітектури міста Надвірної Мар’яна Іваніщак наголосила на потрібності заходів із застосування законодавства на різні теми, які проводять в Івано-Франківському РВ АМУ, оскільки представники органів місцевого самоврядування можуть тут почерпнути чимало потрібної для себе інформації з тих чи інших питань, отримати кваліфіковані відповіді на різноманітні запитання. 

 

А на сьогоднішньому семінарі, за словами пані Мар’яни, вона більше дізналася про громадські слухання, об’єднання реєстрів містобудівного і земельного кадастрів, а також, що попри утворення ОТГ, надалі районні архітектори виконуватимуть свої повноваження та ін.

 

Підбиваючи підсумки заходу, виконавчий директор Івано-Франківського РВ АМУ Юрій Стефанчук акцентував, що регіональне відділення продовжує організовувати заходи з проблемних питань, які виника в органах місцевого самоврядування саме сьогодні. Серед них і застосування законодавства з містобудівної документації, адже розбудова, а не забудова – в основі розвитку міст.

 

Оксана ПРОЦЮК