У Франківську посипалась фортечна стіна, відреставрована минулоріч майже за 700 тисяч. ФОТО

У Франківську посипалася фортечна стіна, яку минулого року відреставрували.

Про це у соцмережі повідомив архітектор Ігор Панчишин.

 

"Наслідки так званої "реставраційної діяльності". Відома фортечна стіна, що простояла багато років без "натхненних" бажаючих за будь-якої ціни прославитись, нарешті сиплеться. Нефахові "водні процедури" під час морозів фатально зруйнували як вяжучий розчин так і саму цеглу. Хтось вирішив, що з пам'ятками можна поводитись як зі стайнею...Морози з водою найліпший спосіб зруйнувати будь-яку кладку - навіть столітню. Жодна рослинність за роки так не руйнувала кладку, як це зробили "охоронці спадщини" за один сезон. Залишки історичної цем'янки (вапняного в'яжучого) як німий докір невігласам...Прикро. Тепер окрема наукова проблема укріпляти і ін'єктувати бастіонну стіну...", - йдеться у дописі.

 

За даними пошукової системи Youcontrol, керівником і співзасновником ПП "Єврокрок", яке виконувало реставраційні роботи, є Володимир Тихоліз. Співзасновниками фірми є ще Ігор Петрук та Ярослав Ткачук. Донедавна співзасновницею ПП "Єврокрок" також була Світлана Нижник. Як пояснював тоді головний архітектор міста Дмитро Нижник, це дружина його брата. Але на час тендеру вона вже не була у засновниках фірми, пише Курс.

 

Коли підписувався договір на рестараційні роботи, 22 липня 2016 року, Нижник був не лише головним архітектором міста, а й очолював департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківська, а також підписував договори на реставрацію.

 

Загалом, реставрація фортечної стіни обійшлася міському бюджету у 671,2 тис. грн. Зокрема у липні 2016 р. департамент уклав з підрядником договір на 580,7 тис. грн, а в грудні минулого року уклав додаткову угоду ще на 90,4 тис. грн.