У Франківську обрали пам'ятник Роману Шухевичу

В Івано-Франківську вдруге обирали проект пам'ятника Роману Шухевичу. На конкурс подано чотири заявки від учасників.

Пам'ятник буде встановлений на однойменній вулиці біля гімназії №2, пише Фіртка.

 

Скульптор Володимир Семків зазначив, що бачить пам'ятник, як гранітне погруддя в сталі, яка символізує військо, загальним силуетом пам'ятник творить тризуб, ззаду постаменту будуть архівні фотографії повстанців. Висота 4 метри. Орієнтовна вартість 800-900 тисяч гривень.

 

Друга робота учасників Ігоря Семака і Євгена Шатрика. Тут Роман Шухевич постав, як командир у шинелі, його рука затиснута в кулак - це символізує незламність духу. Позаду - стели з граніту, на яких будуть написи підрозділів УПА. Висота скульптури з бронзи 2,6 м. Пам'ятник оцінили в 1 мільйон гривень.

 

Також інший варіант - скульптура більш фактурна, із бронзи, але рішення площинне, динамічне. Цим проектом, кажуть, показують буремність тих років.

 

"Роман Шухевич на постаменті з курганом в крузі з земляним насипом, щоб можна було посадити квіти. Сам Роман Шухевич буде витесаний з каменя піщаник. Це буде показувати його характер, міцність та стійкість", - каже скульптор Мар'ян Король.

 

Висота 5,30 метрів. Ціна пам'ятника 550 тисяч гривень.

 

Голова комісії заступник міського голови Олександр Левицький зазначив, що боїться, що світлий камінь може з часом втратити вигляд.

 

Останню роботу творчого колективу Володимира Стасюка з Рівного та братів Сухорських зі Львова представив скульптор, архітектор Володимир Гайдар.

 

Пам'ятник зображує Романа Шухевича в повний ріст на постаменті з плащем Лицарського Христа. Виконаний з бронзи. Збоку встановлять стіну з цитатами Романа Шухевича. Планують оновити площу та зробити її з рваного граніту. Висота пам'ятника 4 м. Вартість 1 мільйон 200 тисяч.

 

Після представлення фахівці обговорили проекти. Кажуть, усі представлені роботи потрібно доопрацювати.

 

Представниця від департаменту архітектури Світлана Лосюк зауважила, що потрібно продовжити конкурс, адже усі скульптури носять більше радянський характер. Для того, щоб вибрати хороший варіант, а не з того що є.

 

"Я пропоную продовжити конкурс. Залучити Калуш, Чернівці, Вінницю, Львів, щоб попрацювали над пам'ятником ", - зазначила С.Лосюк.

 

Секретар міської ради Оксана Савчук запропонувала провести конкурс у два тури і вибрати зараз одну із робіт та продовжити конкурс.



Відтак п'ятьма голосами визначили переможця проекту - скульптури Ігоря Семака та Євгена Шатрика.



За друге та третє місце представники комісії не проголосували. Пам'ятник планують відкрити в Івано-Франківську до Дня Героїв у травні 2019 року.