Британські експерти поділяться з франківцями досвідом розвитку промислових зон

В Івано-Франківську фахівці з Великої Британії поділяться досвідом у втіленні архітектурних і урбаністичних проектів, зокрема з ревіталізації постіндустріальних просторів.

Зустріч проводиться в рамках Публічної програми CANactions спільно з British Council і Goethe-Institut в Україні та за інформаційної підтримки платформи «Тепле Місто».

 

Дже Ан (Je Ahn) зі студії «Studio Weave» та Йоост Бойндерман (Joost Beunderman) з архітектурного бюро «00» завітають до Івано-Франківська в рамках програми Urban Action, яку реалізовують освітня платформа CANactions, Британська Рада і Гете-Інститут в Україні. Програма зосереджена на підтримці інноваційних проектів із розвитку постпромислових територій у малих і середніх містах України з населенням до 600 тисяч жителів.

 

В Івано-Франківську іноземці представлять свої проекти у сфері міських перетворень. Бюро «00» працює з 2005 року, займається урбаністичними дослідженнями й стратегуванням, його архітектурне проектування охоплює освітні простори, коворкінги, бізнес-центри, низькоенергетичні житлові будівлі й ін. «Studio Weave», якій теж понад 10 років, орієнтирами у своїй діяльності визначає баланс між емоційним, відкритим підходом і технічною прецизійністю, оригінальність і високу якість, а також чутливість до унікальності, автентичності (від локацій до ремісничих практик).

 

Обидві команди визнані RIBA — The Royal Institute of British Architects, що відзначає зразки інноваційності в архітектурі й одночасно націлена на поліпшення якості життя через роботу з об’єктами і середовищем. Дже Ан зі «Studio Weave» вивчав архітектуру в різних університетах Європи, за його плечима — низка проектів, від реновації історичних будівель до найбільших офісів Лондона і Crossrail, системи високошвидкісної залізничної дороги, яку будують у британській столиці.

 

Захід Urban Transformations відкритий і буде цікавим для урбаністів, архітекторів, активних жителів міста і всіх, хто хоче більше знати про тенденції розвитку та способи перетворення сучасного міста. Для Івано-Франківська тема переосмислення (пост)індустріальних територій звучить актуально в контексті одного з проектів «Теплого Міста» — «Промприлад», який здійснюється в партнерстві з ГО «Інша Освіта», Garage Gang, CANactions, MitOst, UBDP і передбачає створення на базі заводу «Промприлад» сталої інноваційної екосистеми на перетині таких сфер, як нова економіка, сучасне мистецтво, неформальна освіта й урбаністика.

 

Британські експерти є менторами проекту MetaLab (реалізовується в рамках проекту «Промприлад»), що має на меті створення експериментальної лабораторії для дослідження міждисциплінарних питань, дотичних до мистецтва, урбаністики та соціального діалогу. Ідея MetaLab пов’язана з такими факторами, як активізація громадянського суспільства, зокрема креативного класу, представники якого реалізовують в Івано-Франківську різні ініціативи та потребують відповідної платформи для діалогу і кооперації. Нещодавно MetaLab разом із MovEast із Костянтинівки (ідея створити культурний публічний простір просто неба в центрі міста) перемогли у конкурсі на участь в програмі Urban Action (було понад 130 заявок). Як переможець конкурсу команда MetaLab поїде до Лондона — щоб перейняти фаховий досвід, її супроводжуватимуть колеги з Британії.

 

Зустріч Urban Transformations відбудеться в "Urban Space 100" у п'ятницю, 10 березня, о 19.00. Мова — англійська. Вхід — вільний.