Тисяча і одна добудова


Щоб збільшити площу власної квартири, хтось купує нову, а хтось розширює стару. Як? А все просто – добудовує до уже готового помешкання ще одну кімнату. Так нещодавно зробили в Івано-Франківську на вулиці Вовчинецькій. Але сусідам такий вихід зі становища не сподобався, тому вони й звернулися у відповідні служби.

 

То чи можна добудовувати собі кімнати?

 

 

Прибудова за прибудовою

 

Днями у соціальній мережі з’явилися повідомлення про прибудову до будинку №208 на вулиці Вовчинецькій в Івано-Франківську. Мешканці сусіднього будинку звернулися до працівників міського управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК), аби ті перевірили, чи законне будівництво. Інспектори виїхали на місце. Власника квартири з прибудовою не було вдома, а проводити перевірку без власника неможливо.  Тому працівники управління направили йому листа з вимогою з’явитися до них для дачі пояснень стосовно прибудови. Наразі його чекають в ДАБК.

 

Через декілька днів стало відомо про ще одну добудову в Івано-Франківську, що на вулиці Залізничній, 7. Коли на місце приїхали працівники управління ДАБК, будівельні роботи призупинили до з’ясування всіх обставин справи. Наразі з’ясовується, хто є власником об’єкта та замовником робіт.

 

 

Всі прибудови – самовільні

 

Як каже начальник управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю Олег Семків, абсолютно всі прибудови, які зараз споруджуються в місті, – незаконні. Бо законно їх зробити неможливо.

 

«Є одна головна причина, чому добудову зробити нереально.  Першочерговим документом, який дає право людям на оформлення добудов, прибудов, нового будівництва, є документ на землю. Але самої процедури відведення земельної ділянки поруч із багатоповерховим житловим будинком для прибудови певній особі, яка там проживає, нема», – пояснює чиновник.

 

Він акцентує, що будь-яка прибудова проводиться на прибудинковій території. А зважаючи на те, що сьогодні людина не може оформити земельну ділянку де-юре, бо жодного дозвільного документа їй надати не можуть, все, що зараз проводиться, порушує законодавство.

 

 

Усі добудови, які є в місті, Олег Семків називає самовільними. Точну їх кількість в Івано-Франківську назвати складно, бо ж їх навряд чи хтось рахував. Але Семків вважає, що їх є більше тисячі. І наразі йдеться не тільки про прибудови до першого поверху, а й про ті, які добудовують до других та третіх поверхів.

 

Керівник управління ДАБК наголошує, що раніше не було обов’язково відводити земельну ділянку. А після 90-х років з’явилося рішення міжвідомчої комісії, яка працювала при КМУ, про дозвіл на здійснення прибудов. Тоді багато людей здійснили таке будівництво, спираючись на це рішення. Але справу вони не довели до кінця, бо не всі встигли ввести добудови в експлуатацію.

 

«Зараз навіть ті люди, які мають старі документи і мають рішення міжвідомчої комісії, але вчасно не ввели в експлуатацію і не оформили право власності, з цими прибудовами «висять у повітрі», – акцентує начальник управління.

 

 

Перевірка, суди, штрафи

 

Аби побороти стихійні прибудови, інспектори намагаються виходити на перевірку одразу після того, як отримають скаргу від сусідів, мешканців, ОСББ або тих, кому ця нова споруда заважає.

 

Зазначимо, що у березні минулого року Кабмін своєю постановою призупинив повноваження управління ДАБК здійснювати перевірки. Олег Семків вважає це однією з причин, чому люди почали прибудовувати кімнати. Адже всі зрозуміли, що раніше була інспекція (ДАБІ, яку в Україні ліквідували), а міські органи будконтролю, які були створені після ліквідації інспекції, виходити на перевірку не мали права. Однак з нового року управління ДАБК уже наділене такими функціями, відтак починає ходити на перевірки.

 

«Стосовно всіх випадків добудов ми готуватимемо позови до суду. В будь-якому випадку рішення суду, на мою думку, буде за нами», – переконує начальник управління ДАБК.

 

Він підкреслює, що після того, як людина здійснить прибудову, у неї також почнуться проблеми. Адже узаконити цю споруду не зможуть, буде важко продати квартиру з нею, а якщо дати в заставу, банк самовільну прибудову не візьме.

 

 

А ще Олег Семків наголошує, що такі прибудови можуть загрожувати життю мешканців.

 

«Все, що «на курячих ніжках», не відповідає нормам. Тут не справа навіть у відсутності документів. Справа в небезпеці для життя. Ми будемо судитися з франківцями, пройдемо і десять судів, і двадцять. Люди будуть витрачатися на суди, і жодних підстав, аби виграти суд, у них нема», – каже Семків.

 

Штрафні санкції, які накладаються на власників квартир, до яких здійснено прибудову, сьогодні складають від 8500 до 11 200 гривень. А за невиконання припису про самовільний демонтаж, який видається за результатами перевірки, – від 5100 до 6800 гривень. Керівник управління ДАБК наголошує, що накладені штрафні санкції не вирішують питання узаконення самовільної прибудови.

 

«Найголовніше те, що оформлення права власності на самовільно збудований об’єкт без відведеної земельної ділянки неможливий. Про всі спроби узаконення таких об’єктів повідомляють правоохоронцям, а ті заводять кримінальні справи. Самовільну прибудову узаконити неможливо», – підсумовує Олег Семків.

 

 

Нащо то будували

 

Франківка Світлана Ферещук проживає у мікрорайоні БАМ. Каже, що уже звикла до прибудов, адже тут вони скрізь. На думку жінки, боротися із самовільними прибудовами ніхто не буде.

 

«Люди не від хорошого життя то будують. Якщо у сім’ї дітей троє, кімната одна, а коштів, щоб купити інше житло, нема, то треба якось виживати. Якщо такі кімнати нікому не заважають, то нічого проти не маю. Звісно, краще виглядає, коли все рівно, без зайвих виступів у будинку, але доводиться якось знаходити вихід із становища», – вважає Світлана.

 

Натомість франківець Василь Гладій зовсім не підтримує таке будівництво. За словами чоловіка, такі прибудови роблять гірше спорудам.

 

«Будинки тріскають, осипаються, все знищується. А якщо обвалиться весь будинок, то вони взагалі хати не будуть мати. А потім будуть думати: «Нащо ми то добудували?..» Будівельники ж складають якийсь проєкт, коли починається будівництво багатоповерхівки. У цьому плані такого поняття, як добудова, немає. Люди спочатку роблять, а потім думають, і так у нас завжди», – із сумом говорить франківець.

 

 

Не перші і не останні

 

«Багатим» на добудови Івано-Франківськ став ще дуже давно. Наприклад, у 2013 році на розі вулиць Павлика і Франка через таке будівництво навіть самовільно демонтували меморіальну дошку Михайла Павлика. Тоді приватний підприємець розпочав переобладнання квартири на першому поверсі під офіс з добудовою приміщення. Прибудова фактично замурувала пам’ятний знак на честь Михайла Павлика всередині офісу.

 

А згодом мешканці розповіли, що меморіальну дошку викинули на купу будівельного сміття. Як франківці тоді не старалися, але добудові перешкодити  не змогли. Зараз, у 2021 році, тут досі працює торговельний заклад.

 

Та випадок демонтажу все ж у Івано-Франківську пам’ятають. Правда, він був давно і тільки один… Це було у 2013 році. Тоді забрали скандальну прибудову, яку «притулили» до житлового будинку в районі кінотеатру «Космос» (вул. Незалежності, 99). Приватний підприємець на прибудинковій території багатоповерхівки збудував щось схоже на сарайчик, в якому планував відкрити заклад громадського харчування. Але його знесли.

 

Ріта БОДНАР, ГК