Теплопостачальні підприємства Прикарпаття з 1 грудня можуть залишитись без газу

З 1 грудня НАК «Нафтогаз України» отримав виняткове право ініціювати та надавати доручення на відключення підприємств ТКЕ від газопостачання, при наявності у них заборгованості.

Відключення котелень в морози може стати причиною техногенної катастрофи та мільйонних збитків. Право відключати тепло на вимогу Нафтогазу передбачено  Кодексом газотранспортної системи.

 

"Івано-Франківськгаз" транспортує природний газ 11 тепловим підприємствам Прикарпаття та 2 ОСББ, які подають тепло понад 200 тис. споживачам, а також соціальним закладам (школам, дитячим садкам та лікарням).

 

Рішення про припинення розподілу газу на  їхні котельні змусить мерзнути сотні тисяч споживачів області у власних оселях, а збитки від таких дій  державного монополіста-постачальника можуть у рази перевищувати саму суму заборгованості.

 

Внаслідок припинення газопостачання підприємствам ТКЕ  у морози, можуть бути пошкоджені внутрішні і зовнішні мережі теплопостачання, зокрема, і в оселях споживачів.

 

Щоб не допустити техногенної катастрофи, після отримання доручення від НАК «Нафтогаз України» на відключення тепловика, газорозподільна компанія буде негайно інформувати про отримання такого листа місцеві та обласні органи влади, НКРЕКП та вказаний в дорученні на відключення об’єкт.

 

«На жаль, державний регулятор НКРЕКП не підтримала пропозицію Операторів ГРМ не здійснювати припинення газопостачання тепловикам за дорученням Нафтогазу в опалювальний період на час виконання ним спеціальних обов’язків щодо постачання газу. Це означає, що згідно Кодексу ГРМ, якщо протягом двох наступних днів з дня отримання нами доручення на відключення, теплопостачальне підприємство не врегулює усі проблемні питання з НАК «Нафтогаз України», ми будемо змушені розпочати заходи з припинення газопостачання»,- коментує комерційний директор ПАТ «Івано-Франківськгаз» Віктор Кедик.

 

Нагадуємо, Нафтогаз призначений єдиним постачальником газу для ТКЕ за спецціною. Саме він вирішує кому виділяти з теплопостачальних компаній номінації, а кому ні.