Скільки грошей приносить сонячна електростанція власнику?


Альтернативні або відновлювальні джерела електроенергії стають все більш популярними в світі та в нашій країні.

 

В Україні найбільшого поширення набувають гібридні та автономні сонячні електростанції: в нашій широті активність небесного світила дозволяє продуктивно використовувати енергію сонця 9 місяців на рік (навесні, влітку, восени). А враховуючи те, що останні кілька років зима не балує нас снігом – сонячна енергія доступна і взимку.

 

Ще одна причина розповсюдженості СЕС – можливість використання їх не лише у промислових масштабах, а й в приватних домоволодіннях: зараз кожен може встановити сонячні панелі на даху свого будинку чи на присадибній ділянці і перетворювати сонячну енергію на електричну та ще й заробляти на цьому.

 

Отримання доходу від сонячної електростанції стало можливим завдяки «Зеленому тарифу». Відповідно до останніх законодавчих змін, виплати по ньому зменшуються для виробників електроенергії з відновлюваних джерел, однак ці зміни не зачепили домашні СЕС і їх власники отримують прибуток згідно з раніше встановленою тарифною ставкою.

 

Ставка «зеленого тарифу» для домашніх сонячних електростанцій

 

«Зелений тариф» – державна ініціатива з закупівлі надлишку електроенергії, продукованої СЕС до 30 кВт у приватних осіб.  Нині закупівля здійснюється за таким тарифом:

 

  • - Для сонячних електростанцій введених в експлуатацію в 2017-2019 роках – 0,18 євро за 1 кВт-годину;

  • - Для СЕС, які почали функціонувати в 2020-2024 – 0,16 євро за кВт-годину;

  • - Для електростанцій, які почнуть роботу в 2025- 2029 – 0,14 євро за кВт-годину.

Ставка фіксується в договорі, а виплати власник СЕС отримує на розрахунковий рахунок. Також варто врахувати, що утримується податок з доходів фізичних осіб (18%) та військовий збір (1,5%).

 

Що потрібно, щоб отримувати дохід від СЕС?

 

Перш за все, купити і встановити відповідне устаткування. Для продажу електроенергії за «зеленим тарифом» необхідна гібридна СЕС, яка складається з сонячних панелей, інвертора, акумуляторів, спеціального лічильника та додаткового обладнання.

 

Для власного користування можна встановити автономну СЕС – вона не розрахована на продаж надлишків електрики, однак здатна повністю забезпечити потреби приватного будинку.

 

Компанія «Сонячні системи» допоможе з розрахунком необхідної потужності сонячної електростанції та встановленням устаткування.

 

(Р) на правах реклами