Середня субсидія в Україні становить 2 000 гривень

31 жовтня 2016 року в Україні завершився процес призначення житлових субсидій на новий опалювальний період (2016-2017рр).
Інформація про розмір субсидії, визначений на основі сукупного доходу кожного окремого домогосподарства та інформації про тарифи від надавачів послуг, буде відображена у листопадових платіжках за оплату комунальних послуг.

В суспільстві ширилося багато міфів про програму житлових субсидій. Один з найпоширеніших – «клопоту з оформленням субсидії багато, а в реальності вона може скласти мізерну суму».

Насправді, безповоротну допомогу уряду на сплату житлово-комунальних послуг – субсидію – оформити просто. Для цього потрібно подати лише Заяву та Декларацію про доходи. Все інше органи соціального захисту зроблять самостійно. Повертати її не потрібно, навіть у разі продажу квартири, на яку була оформлена житлова субсидія.

Середній розмір адресної урядової допомоги населенню у новому опалювальному сезоні (2016-2017рр) становить близько 2 000 гривень. Обов’язковий платіж українців за комунальні послуги є навіть меншим, ніж в минулому опалювальному сезоні (з травня 2016 року зріс прожитковий мінімум – 1399 грн., який входить у формулу розрахунку розміру субсидії). Загалом, чим менші доходи має родина, то нижчими будуть її витрати на комунальні послуги і більшим розмір державної підтримки.

До прикладу, місто Чернігів. Родина з трьох осіб (чоловік та дружина, обоє працюючі, і неповнолітня дитина) проживає у приватному секторі: індивідуальне опалення, холодне водопостачання, електроенергія. Загальна площа житла - 70 кв.м. Сім’я отримала від держави субсидію у розмірі 2 937 грн., а самотужки платитиме за комунальні послуги лише 263 грн.

Сім’я пенсіонерів із Чернігова теж скористалася урядовою допомогою. У них централізоване опалення, загальна площа житла 68 кв.м. За тепло, холодне водопостачання та водовідведення, гаряче водопостачання, електроенергію та технічне обслуговування свого помешкання вони самостійно сплачуватимуть лише 236 грн. 2 630 грн. – за них адресно заплатить держава.

Кропивницький. У квартирі проживає двоє людей, один працюючий, другий – пенсіонер. Площа житла 74 кв.м. Їх щомісячний платіж за комунальні послуги складатиме 88 грн., решту – 2 569 грн. – за спожитий ними газ, електроенергію та воду сплачуватиме держава.

Миколаїв. У квартирі площею 56.30 кв.м проживає двоє людей. Дохід – пенсія і стипендія. Сім’я отримала від уряду безповоротну допомогу для сплати комунальних послуг у розмірі 1 956 грн. 45 гривень становитиме їх особистий обов’язковий платіж.

На Тернопільщині середній розмір урядової допомоги становить 1855 гривень. Є й домогосподарства, які отримали від держави щомісячну субсидію у розмірі понад 4 000 гривень. Це в основному сім’ї, які проживають у сільській місцевості і використовують для опалення помешкання природний газ.

Родина з Харкова, що мешкає у квартирі площею 43.98 кв.м, отримала від держави субсидію на сплату централізованого опалення, електроенергії, холодного водопостачання та інших комунальних послуг  у розмірі 1528 грн. Особистий платіж сім’ї становитиме всього 84 гривні.

Наведені приклади є середніми у вказаних обласних центрах України. У кожного окремого домогосподарства свій індивідуальний розмір субсидії: чим більший сукупний дохід сім'ї, тим більшим є її особистий платіж за комунальні послуги, і навпаки. Держава потурбується про кожного, чий невисокий рівень доходу поки не дозволяє самотужки сплачувати ринкові ціни за газ і тепло. Сім’ї, які оформили субсидію, мають змогу економити сімейний бюджет і ефективно планувати свої витрати. Це люди, які довірилися державі, і можуть бути впевненими у завтрашньому дні.

НЕ ВСТИГЛИ ОФОРМИТИ СУБСИДІЮ ДО ПОЧАТКУ ОПАЛЮВАЛЬНОГО СЕЗОНУ?

Подавайте документи - Уряд компенсує сімейні витрати за сплачені у жовтні та листопаді комунальні платіжки.

Тим сім’ям, які не встигли оформити житлову субсидію до початку опалювального сезону, Уряд компенсує жовтневі витрати на комунальні послуги. Буде також компенсовано витрати на комунальні послуги за листопад у разі звернення за допомогою протягом двох місяців з дати початку опалювального періоду.

Незалежно від виду опалення - централізоване теплопостачання чи індивідуальне газове або електричне опалення – у разі надходження заяви про призначення субсидії, до прикладу у грудні, безповоротна допомога Уряду буде призначена з початку опалювального сезону. Тобто держава відшкодує комунальні витрати родини за два місяці.

Крім того, у разі подання заяви на призначення субсидії протягом трьох місяців з моменту підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, субсидія призначається з дати  підвищення тарифів. Тобто, якщо у жовтні змінюється тариф на один з видів послуг, наприклад холодне водопостачання та водовідведення, субсидія буде призначена з 1 жовтня, навіть якщо звернення надійде значно пізніше, скажімо у грудні.

ПРОГРАМА ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ НА ВАС НЕ ПОШИРЮЄТЬСЯ?

Подавайте заяву до постачальника послуги централізованого опалення і сплачуйте за тепло рівними частинами протягом року: 50% - взимку, 50% - влітку.

Уряд надав можливість українським сім’ям, які не підпадають під дію житлової субсидії, сплачувати рахунки за теплопостачання рівними частинами протягом року. В опалювальний період можна сплачувати лише 50% вартості спожитих послуг, решту - 50% рахунку - доплатити у літній період.

Як скористатися такою можливістю? Всього-на-всього треба звернутися із письмовою заявою до виконавця послуги з централізованого опалення про надання розстрочки в оплаті житлово-комунальної послуги з теплопостачання. Починаючи з дати подання заяви щомісяця протягом опалювального періоду тепло-комунальне підприємство виставлятиме рахунок у вигляді 50% від нарахованої плати за спожиту послугу.

Решту суми – неоплачених 50% від нарахованої протягом опалювального періоду плати за житлово-комунальну послугу виставлятиметься споживачу протягом міжопалювального періоду щомісяця рівними частинами, починаючи з травня до вересня включно. Платіжний документ тепло-комунального підприємства матиме дві графи:

графу для зазначення оплати 50% від нарахованої плати за  житлово-комунальну послугу з централізованого опалення протягом опалювального періоду.

графу розрахованої і розподіленої рівними частинами протягом кожного місяця міжопалювального періоду суми неоплачених 50% від нарахованої плати за  житлово-комунальну послугу з централізованого опалення.

Зразок Заяви додається

Коментар віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона:

Уряд прийняв рішення про надання можливості українцям, перш за все тим, на кого програма житлових субсидій не поширюється, сплачувати рахунки за централізоване теплопостачання рівними частинами до початку наступного опалювального періоду. До речі, цією можливістю можуть скористатися і ті громадяни, які ще не встигли оформити субсидію.

Перш за все, це було зроблено для того, щоб підтримати людей у перехідний період української економіки.

Це рішення жодним чином не вплине на зростання заборгованості тепло-комунальних підприємств перед НАК «Нафтогаз». Уряд подбав про збалансування різниці між оплатою послуг споживачами та платою теплокомуненерго за природній газ, а також про те, щоб НАК «Нафтогаз» не виставляв ТКЕ жодних штрафів. Зокрема, на засіданні Кабінету Міністрів у середу, 26 жовтня, ухвалено низку змін до урядових постанов, якими регулюються питання розрахунків тепло-комунальних підприємств з НАК «Нафтогаз» в рамках прийнятого рішення про так звану «розстрочку» комунальних платежів.

На підставі отриманих від громадян заяв про надання можливості сплачувати за тепло рівними частинами протягом року, тепло-комунальні підприємства до 15 числа надаватимуть НАК «Нафтогаз» та НКРЕКП довідку стосовно щомісячного обов’язкового платежу за природний газ. У довідці будуть вказані суми коштів, які підлягають обов’язковій сплаті постачальнику природного газу протягом міжопалювального періоду, в рахунок оплати природного газу, спожитого у кожному місяці опалювального періоду. НАК «Нафтогаз» зобов’язаний враховувати дану інформацію при визначені термінів остаточних розрахунків за спожитий природний газ.

Таким чином, у нас врегульовано обидва питання: і щодо можливості «розстрочки» комунальних платежів безпосередньо для громадян, і те, яке стосується відносин між ТКЕ та НАК «Нафтогаз».

Щодо запущеного в інформаційний простір міфу про те, що «прикордонна служба блокуватиме виїзд за кордон особам, що мають борги або розстрочку за комунальні послуги». Це чергова, вигадана популістами нісенітниця.

Споживач не стає боржником після оформлення так званої «розстрочки», оскільки його обов’язок оплатити 50% вартості послуг переноситься на майбутній період. 

І навіть якщо громадянин має неповну сплату комунальних платежів, йому не забороняється як пересуватися територією нашої держави, так і виїжджати за кордон. Це не передбачено ніякими нормативно-правовим актами. До того ж, для обмеження виїзду за кордон, мають бути відповідні законні підстави. І навіть якщо борг може стати перепоною для виїзду за кордон, то заборгованість має бути визнана офіційно. Це можливо тільки за рішенням суду. І аж ніяк не на підставі заяви на «розстрочку».