Реставрувати не можна розбирати: куди зник балкон із кам’яниці на Вірменській. ФОТО


В Івано-Франківську на вулиці Вірменська, 4 зник балкон з історичної кам’яниці.

 

ІСТОРІЯ ПИТАННЯ: Вперше балкон посипався 6 травня минулого року. Тоді на пішохідну зону обвалились бетонні елементи балкону.

 

Будівля є досить давня, адже її збудували ще в 1890 році. Вона є пам’яткою архітектури місцевого значення (охоронний номер — 80-ІФ).

 


Вже 9 серпня пресслужба Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради повідомила про початок реставраційних робіт.

 

Попередньо оцінена вартість проектно-кошторисної документації на реставрацію балкону становила 100 – 160 тисяч гривень.

 

Всі роботи, від демонтажу до відтворення втрачених деталей балкону, мали виконати працівники “кваліфікованого будівельно-реставраційного підприємства з відповідними ліцензіями”  ТОВ «ЕКСКЛЮЗИВБУД ІФ». Реставратором був керівник підприємства Василь Дякун.

 

“Можна однозначно стверджувати, що монолітність залізобетонної конструкції втрачена. Цілком можливо, що прийдеться її демонтувати повністю з розкриттям металевого каркасу армування, защемлення плити балкону в стіні будинку та іншого. За результатами дослідження буде прийнято остаточне рішення щодо подальшої долі основної конструкції”,- зазначили тоді в управлінні.

 

СЬОГОДЕННЯ: Станом на сьогодні, 1 липня 2020 року, в реєстрі охоронних пам’яток вказано, що будинок в доброму технічному стані, але балкон наразі зник.

 

Ми звернулися за коментарем у профільний Департамент.

 

 

РАТУША