Прикарпатці заробляють на сонячних електростанціях по 1,5 тис. євро на рік. ВІДЕО

2 роки тому родина Загурських почала використовувати енергію сонця. Електростанцію змонтували не на даху, а на огорожі.

Саме така мобільна конструкція дозволила підвищити ефективність сприйняття сонячної енергії на 30 %.

 

"10 кВт електростанція дає в рік прибутку біля €1,5 тис. це з тим, що будинок споживає біля 300 кВт в місяць", – каже мешканець села Драгомирчани В’ячеслав Загурський.

 

Встановлення обладнання обійшлося В’ячеславу в $15 тис. Повернути вкладене чоловік планує за 6-8 років. Ресурс таких модулів щонайменше чверть століття.

 

Окрім власної електрики, майже цілий рік родина Загурських безоплатно користується ще й гарячою водою та теплом, бо на даху мають сонячні колектори. Невикористана гаряча вода йде на обігрів будинку. Навіть взимку енергії сонця вистачає на обігрів системи упродовж 2 годин.

 

На потреби середнього будинку достатньо електростанції на 3-4 кВт. Цього вистачить на холодильник, пральну машинку, духовку та іншу побутову техніку.

 

Експерти рекомендують встановлювати потужніші сонячні електростанції – від 10 до 30 кВт/год. 1 кВт “зеленого” тарифу коштує 18 євроцентів. На Прикарпатті працює понад 100 домашніх сонячних станцій. Щомісяця до електричних мереж приєднуються 10 приватних домогосподарств.

 

Сьогодні домашня сонячна електростанція в 10 кВт обійдеться орієнтовно в $10 тис. Сума чимала, та враховуючи тенденцію до підвищення тарифів на електроенергію, така установка не лише знизить залежність від енергоносіїв, але й принесе родині додатковий дохід.

 

А ще, окрім енергетичної незалежності та економії, таке домогосподарство зробить свій внесок в збереження довкілля.

 

за матеріалами Фактів