Прикарпатським дітям-сиротам придбають квартири


17 квартир за кошти державної субвенції зможуть купити діти-сироти з Івано-Франківської області. Минулого року придбали 27 таких квартир на суму понад вісім мільйонів гривень.

 

Про це Суспільному Карпати розповіла заступниця начальника обласної служби у справах дітей Віталія Попович.

 

"Сьогодні в нашій області на квартирній черзі перебуває 130 дітей-сиріт та осіб з-поміж сиріт у віці від 16-ти до 23-х років. Звичайно, не всі вони можуть отримати. Купуємо там, де житло вкрай необхідне. Також порядок отримання визначає обласна комісія, зважаючи на квартирну чергу", - каже чиновниця.

 

За словами Попович, до 2017-го року на Прикарпатті діяла програма матеріальної підтримки дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Житло їм купували за гроші обласного бюджету. З 2017-го року для таких потреб держава надає субвенцію.

 

"Цьогоріч розподіл субвенції відбувся у серпні, а вже у жовтні місцеві бюджети отримали кошти. Відтак, дитина має рік, щоб придбати житло. Пошуком квартири займаються самі діти або їхні опікуни", - зазначає чиновниця.

 

Окрім того, на утримання дітей-сиріт держава щомісячно виділяє від два з половиною прожиткових мінімумів. Якщо ж у них є інвалідність – сума збільшується до 3,5 мінімуму.

 

Така допомога нараховується від того моменту, коли надається статус дитини-сироти чи позбавленої батьківського піклування, і до 23 років.

 

"При досягненні 18-ти років дітям виділяється з місцевого бюджету одноразова допомога у сумі 1810 грн. Якщо ж дитина перебуває на повному державному забезпеченні, то їй видається пакунок вартістю 40 неоподатковуваних мінімумів і одноразова сума у розмірі шість прожиткових мінімумів. Окрім того, у цієї категорії дітей-сиріт накопичуються кошти на рахунку, які вони отримували щомісяця", - каже Віталія Попович.

 

Загалом, на Івано-Франківщині проживає 1296 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування.