Правила будівництва: 5 тенденцій сучасної архітектури

В архітектурі, як і в моді, кожного сезону з'являються нові тенденції. Хіба що сезони в будівельній сфері змінюються не двічі на рік, а значно рідше. Що в моді у архітекторів сьогодні і які тенденції домінують в цій сфері, розповідає український дизайнер і архітектор Сергій Махно.

1. Просто ─ цього достатньо

 

Завдання будинку ─ відповідати потребам мешканця. Завдання архітектора ─ концентруватися на завданні будинку. Все інше ─ другорядне.

Простими формами і матеріалами можна сказати більше, ніж ліпниною і фронтонами. Орієнтир у конструктивному мінімалізмі ─ роботи іспанської студії Fran Silvestre Arquitectos.

Відомий будинок на скелі в околицях Валенсії ─ контраст обсягів, планів, структур. За допомогою чистої геометрії, монолітних конструкцій і технологічних рішень архітектори «приручили» дику гірську місцевість. Будинок поважає природу і приймає її форму. Конструкція стримана, без надмірностей. Загальну ассиметрию створюють три блоки, зміщені по вертикальній осі. Інтер'єр і екстер'єр виконані в білому кольорі, що підкреслює аскетичність будівлі і робить її цілісним.

 

 

2. Автентичність

 

Найкращий архітектор ─ час. Він дає матеріалам «другу шкіру», наділяє будівлю справжністю, яку не купиш і не підробиш.

Тенденція перевтілювати архітектурні об'єкти існує на ринку давно. Приклад, яким можна захоплюватися, ─ проект Kanaal бельгійського архітектора Акселя Вервордта. Він перетворив стару фабрику на «місто»: зернові елеватори поступилися місцем квартирам, просторі цехи ─ офісам і галереям.

Якщо описувати проект у двох словах ─ це автентичність і масштабність.

Нові технології і матеріали підкреслили історичну спадщину, розкрили характер приміщень, зберігши цінні прикмети часу.

Незважаючи на масивність, настрій архітектури спокійний. У той же час, щоб створити таку «простоту», потрібна немислима кількість сил.

 

 

3. Природність

 

Швидкість ─ характерна риса сучасності. Місце, де людина може відвернутися від зовнішніх обставин і знайти емоційну стабільність, ─ це природа. Архітектори намагаються зробити її ближчою. Ми бачимо, як дахи зеленіють, а всередині будинків ростуть дерева.

Все більше приживаються дзен-буддистські сади ─ зелені оази з деревами і камінням у сучасних технологічних будівлях. Незвичайне явище пов'язують з ім'ям японського ландшафтного дизайнера Шунміо Масуно. Ця людина перетворив сад на філософію ─ обитель для свідомості, місце внутрішнього діалогу. Сад розглядається не як додаток до архітектури, а як її компонент.

Важлива риса дзен-садів ─ впорядкованість. У кожної речі своє призначення і місце. Тільки так можна досягти атмосфери відчуженості й медитативності. Вхід у сад часто відсутній, споглядають його ззовні, наприклад, через скляні стіни кімнати в офісі.

 

 

4. Повітря і світло

 

Відкриті простори, природне світло, легкість скляних форм ─ в архітектурному світі це тренди, які ніколи себе не вичерпають.

Додайте сюди концептуальний підхід ─ і отримаєте крутий результат.

Не перший рік це доводить SANAA. У своїх об'єктах японська студія грає на формах. Тут і вигнуті скляні пластини від підлоги до стелі, і «серпантиновой» дах на тонких опорах.

Знаменитий Нью-Йоркський MoMA змінюється залежно від точки спостереження завдяки нашаруванню об’ємів. В екстер'єрі складної структури, як правило, мінімум образотворчих засобів. Зовнішня оболонка не повинна відволікати від змісту. Будинки не агресивні до ландшафту, а навпаки ─ зливаються з ним.

 

 

5. Нові-старі матеріали

 

У цій сфері архітектурний світ швидко розвивається. З'являються інноваційні матеріали, орієнтовані на екологічність і скорочення витрат. Відкриваються нові можливості та конфігурації старожилів ринку.

Фаворити сьогодні ─ бетон, сталь, скло і дерево. Ця четвірка подібна до універсального коду, який використовують архітектори всього світу.

Вибір матеріалу ─ результат взаємодії різних факторів: вподобань замовника, кліматичних особливостей, міського планування і т.д.

Одним із популярних зараз матеріалів є бетон. З ним складно змагатися в міцності й довговічності. Багатьох лякає простота матеріалу, але вона лише показна. Звичайні бетонні бокси можна перетворити на справжній шедевр, правильно розставивши акценти ─ на контраст обсягів або нестандартне розташування.

Монотонність матеріалу робить його всеїдним у плані поєднань. Тут будуть доречними найсміливіші варіанти. Також можна вибрати класику, наприклад, бетон і сталь ─ це завжди безпрограшний варіант.

Скло ─ інструмент, за допомогою якого архітектор управляє світлом і нейтралізує тяжкість будови. Скляні двері, перегородки, великі вікна в підлогу стирають кордони будівлі, розширюючи простір.

Деревні структури зближують архітектуру і природу. Дерево личить заміським будинкам, де на вихідних збираються всією сім'єю. Це дуже теплий матеріал, що викликає приємні тактильні й візуальні відчуття.

 

 

Джерело: http://forbes.net.ua