Корисні поради від Побудовано: як почистити шви між плиткою


Помічено, що декоративні шви між плитками, укладеними на кухні або у ванній кімнаті, з роками втрачають первинний вигляд. І відбувається це зазвичай із-за появи в них побутових відкладень (плісняви, залишків жиру і кіптяви), а також з-за підвищеної вологості в приміщенні.

 

Перед тим як очистити шви між плиткою, вам доведеться підготувати набір з таких допоміжних засобів:

 

  • - cтара зубна щітка або губка невеликого розміру;

  • - спеціальний засіб для очищення швів;

  • - фломастер з барвником;

  • - дрібний наждачний папір.

 

Способи очищення швів

 

Серед відомих способів очищення плиткових швів найбільш часто використовуються наступні:


  • - за допомогою побутових миючих засобів;

  • - з використанням сумішей, що містять хлор;

  • - з застосуванням складів, підготовлених своїми силами;

  • - маскування швів;

  • - з використанням прийому очищення парою.


Розглянемо кожен з цих прийомів більш докладно.

 

Очищення швів побутовими очисними засобами

 

У тому випадку, якщо у швах плиткового покриття накопичилося дуже багато бруду — скористайтесь вживаної зубною щіткою та обробіть місця забруднення з допомогою одного з відомих очисних засобів (Cif, Silit тощо). Після 10-хвилинної витримки слід змити нанесене теплою водою, а потім протерти місця стиків м'якою ганчіркою.

 



Зверніть увагу! Якщо по завершенні всіх очисних процедур забруднення повністю не видаляються — це означає, що у швах утворився грибок, для виведення якого використовуються інші методи. У ситуації, коли затирка остаточно вражена грибком і починає кришитися, вам доведеться оновлювати її повністю.

 

Білизна для очищення швів

 

При появі у швах свіжої чорноти необхідно скористатися миючими речовинами з вмістом хлору (засобами типу «Білизна»).

 

Крім зазначених способів очищення швів існує і народний засіб видалення забруднень, до складу якого входять такі побутові добавки:

 

  • - звичайна харчова сода;
  • - лимонний сік, розведений водою;
  • - столовий оцет або гірчиця;
  • - паста зубна і нашатир.

 

Народний метод очищення швів

 

Рецепт приготування такої суміші досить простий. На 7 склянок води береться половина склянки соди і все це заливається лимонним соком і оцтом (однієї третю та однією чвертю відповідно). Після цього утворилась суміш ретельно перемішується з нашатирем.


Зверніть увагу! Перед початком нанесення отриманого складу на шви рекомендується відкрити усі вікна і двері з метою отримання протягу в приміщенні.

 

Скориставшись гумовими рукавичками, ви можете заповнити шви отриманим раніше розчином і затерти їх. По закінченні заповнення всіх оновлюваних швів слід дати поверхні відстоятися 10-15 хвилин, після чого вона протирається змоченою у воді чистою ганчіркою.

 

 

Використання фломастера

 

У тих випадках, коли уражені грибком невеликі ділянки розшивки, спробуйте замаскувати їх фломастером з водостійким наповнювачем. Зрозуміло, що такий маскування вистачає, звичайно ж, ненадовго. У разі неможливості повного виведення грибка з великих уражених площ можна спробувати пофарбувати шви який-небудь вологостійкою фарбою (краще всього водоемульсійною).

 

Для очищення швів можуть використовуватися і так звані парогенератори, за допомогою яких ви зможете видалити будь-які забруднення. При роботі з цими пристроями досить направити струмінь гарячої пари на потрібне місце, після чого можна буде видалити бруд масу і ретельно протерти очищений шов.

 

Очищення швів парогенератором

 

Крім того, як грибок, так і сильні забруднення можуть бути видалені з поверхні за допомогою дрібного наждачного паперу. Зверніть увагу! При цьому необхідно уважно стежити за збереженням основного шару затірки.

 

Заміна затирки

 

У цьому випадку після видалення старої шпаклівки слід відразу ж обробити порожні шви спеціальним складом ґрунтових з протигрибковою добавкою. І лише потім у невеликій пластиковій ємності необхідно буде підготувати суміш для затирання швів, яка розводиться згідно з доданою до неї інструкцією.

 

Оскільки затирочна суміш досить швидко густіє, радимо всім початківцям готувати її в невеликих дозах, яких вистачило б на поточні дії. По ходу ремонтних робіт готовий склад із зусиллям втирається у шви, які попередньо розшиваються гумовим шпателем.

 

По завершенні всіх процедур поверхня стін або підлоги ретельно протирається вологою ганчіркою; при цьому залишки затирки легко зчищаються з неї.

 

Зверніть увагу! За кольором суміш, використовувана для оновлення швів, може трохи відрізнятися від тієї, що була у віддаленій розшивки. При виборі колірної гами необхідно стежити за тим, щоб контраст між плиткою і швами не дуже кидався в очі.