Новий закон про ЖКП: чого очікувати іванофранківцям


Франківцям розтлумачили особливості нового Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

 

Нагадаємо, з 1 травня 2019 року повністю набрав чинності Закон України «Про житлово-комунальні послуги», який значною мірою реформує сферу ЖКП.

 

Закон «Про житлово-комунальні послуги» передбачає, що за рік українці повинні обрати собі постачальників комунальних благ і модель відносин з ними. А самі відносини між надавачем послуг і споживачем матимуть безліч нововведень.

 

Як розповів директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак, за законом на ринку будуть три суб'єкти: споживачі, управлінці та виконавці послуг. Також споживачі поділятимуться на індивідуальних та колективних, інформує Фіртка.

 

За словами Смушака, відтепер будуть індивідуальні та колективні договори.

 

"Закон прописав, якщо протягом року не укладені колективні договори тоді укладатиметься індивідуальний, - каже головний комунальник міста. - Тобто ще рік часу ми маємо, але про це треба думати вже тепер. До 1 травня 2020 року договори мають бути укладені".

 

Щодо електро- та газопостачання, то тут, за словами чиновників діятимуть лише індивідуальні договори. У випадку, якщо мешканці не визначаться з органом управління, тоді відбудеться конкурс на його визначення.

 

"Мешканці мають провести збори та звернутись у виконавчий орган, щоб там його визначили. Також, за кожен день протермінування нараховуватиметься пеня. Втім, ця норма вступить в дію через рік, тоді коли будуть нові договори. Крім того, якщо у будинку буде більш ніж половина відключених від мереж централізованого постачання опалення та гарячої води, власники мають право відключити від них свою квартиру та облаштувати систему індивідуального постачання", - розповів Михайло Смушак.