Найсучасніше диво світу. Бурдж-Халіфа. ФОТО


Будівля була відкрита в Дубаї 4 січня 2010 року. Її висота, з урахуванням шпилю, склала рекордні 828 метрів. Найвища споруда світу.

 

При проектуванні Бурдж-Халіфа передбачалося побудувати не черговий хмарочос, а справжнє місто всередині Дубаї.

 

До речі, Бурдж-Халіфа побила і ще один рекорд – ця вежа обійшлася еміру Дубаї в 1,5 млрд. доларів. Ціна за кожен поверх перевищила 9 млн. Будівництво здійснювалося неймовірно швидкими темпами – арабські будівельники зводили по 1-2 поверхи на тиждень.

 

 

Каркас Бурдж-Халіфа був виконаний зі спеціальної марки бетону, що здатна витримувати дуже високі температури. Бетонні конструкції в будинку розташовані до 160 поверху, а вище був спроектований майже 200-метровий шпиль з металу.

 

Перші 37 поверхів хмарочосу займає готель “Armani”. Вище розташовані офіси, технічні приміщення, квартири, три оглядові майданчики та обсерваторія.

 

 

Спочатку хмарочос називався Бурдж Дубай, але в день відкриття був перейменований на честь шейха Абу-Дабі Халіфи.

 

На 124 поверсі розташований оглядовий майданчик. Він закритий, за склом, але є й відкрита частина. Загальна площа скляних панелей в Бурдж-Халіфа еквівалентна площі п’яти футбольних полів, а внутрішні приміщення займають собою близько 1 млн. квадратних метрів. Проглядається ж хмарочос в радіусі 90 кілометрів.

 

Характерною особливістю Бурдж-Халіфа є здатність повністю забезпечити себе електроенергією. Ця можливість була досягнута завдяки 60-метровій турбіні, що обертається силою вітру, а також 15 тисячам квадратних метрів сонячних панелей.

 

У той же самий час башта відмінно захищена від сонячних променів панелями із спеціального скла, які підтримують помірну температуру в приміщеннях. Зрозуміло, ця ідея була реалізована у зв’язку з тим, що повітря в Дубаї прогрівається до 50 градусів за Цельсієм і навіть вище, а при такій температурі в задушливому приміщенні не всім вдається хоча б вижити.