На ринку нерухомості України з'явилася нова тенденція

Інтернет рясніє пропозиціями придбати житло частинами. Покупців приваблюють помірними цінами, кімнати продають в основному в комунальних квартирах або гуртожитках.

В Києві кімнати зараз розпродають в основному в будинках старого житлового фонду, так званих "сталінках", також - в малонаселених квартирах або колишніх гуртожитках.

 

Продають їх і в новобудовах - наприклад, якщо в одній квартирі не можуть ужитися родичі або нащадки. Ціни стартують від 150 000 гривень – в залежності від району. Є й такі, які коштують як однокімнатна квартира.

 

Попит на кімнати стабільний – кажуть ріелтори. Купують їх в основному молоді сім'ї, які не в змозі зібрати кошти на окрему квартиру. Юристи попереджають: придбання такої нерухомості вкрай ризиковане. Та й не факт, що вам пощастить з сусідами.

 

"У комунальних квартирах завжди є спокуса викупити кімнату і зробити досить нестерпні умови, щоб ваш сусід, отримавши якусь суму, виїхав з кімнати. Найбільше клопоту з кімнатами в гуртожитках. Там часто потрібен дозвіл на продаж від всіх проживаючих. Варто бути уважним і при оформленні документів.
Власники кімнат дуже часто хитрують і оформляють договір дарування, що теж небезпечно. У договорі не вказана вартість квартири. І якщо потім хтось зможе довести, що в угоді брали участь гроші, то ж угоду можна визнати недійсною", – говорить Іван Кудояр, консультант з нерухомості.

 

Не варто купувати кімнати в будинках, які є історичними пам'ятками. Там треба брати дозвіл Мінкультури або Управління культурною спадщиною.

 

Проблем при покупці кімнати можуть додати сусіди з малолітніми дітьми. В такому випадку вам доведеться мати справу ще й з опікунською радою, яка повинна дати дозвіл на ваше заселення.