На Прикарпатті відкрили сонячну електростанцію, в яку вклали 11 мільйонів євро


У селі Залуква Галицького району сьогодні відкрили потужну сонячну електростанцію потужністю потужністю майже 14 МВт.

 

Про це інформує пресслужба ОДА.

 

Також про відкриття цієї станції сьогодні розповів президент Володимир Зеленський у Литві. Адже цей проект реалізували за підтримки литовських інвесторів.

 

 «Сьогодні на Прикарпатті відкривається об’єкт «зеленої» енергетики потужністю майже 14 МВт. Дозвольте мені від імені голови облдержадміністрації Дениса Шмигаля привітати усіх з реалізацією цього яскравого проекту. Ця подія співпала із візитом Президента України Володимира Зеленського в Литву. Інвестиції, цієї країни спрямовані у такий амбітний проект. Посол Литви вважає, що одним із пріоритетних завдань влади є енергетична незалежність держави, – зазначила заступниця голови ОДА Марія Савка. – Важливу роль в цьому відіграватиме розвиток альтернативних видів енергетики. Є відомі чинники та переваги цієї галузі, але поряд з тим є й економічно-соціальна складова – це розвиток малого й середнього бізнесу, додаткові робочі місця, наповнення місцевих бюджетів та поступ для розвитку економіки нашої держави».

 

Член правління Modus Grupe, який відповідає за проекти у сфері відновлення енергії, Руслан Склепович розповів, що Україна географічно приваблива та перспективна для розвитку проектів сонячної енергетики та обсяг інвестицій для реалізації цього проекту на Прикарпатті склав 11 мільйонів євро.

 

Ця сонячна електростанція була збудована цьогоріч за шість місяців. За оцінками компанії, сонячні електростанції, встановлені в Україні, будуть щорічно виробляти понад 14 МВт/ч «зеленої» енергії.

 

 «Вважаю, що «зелена» енергетика успішно розвиватиметься в Україні. Якщо братимемо до уваги діючу стратегію розвитку нашої країни, то загальна частка джерел відновлювальної енергетики має досягнути до 25 відсотків. Тож щиро вітаю компанію Modus Grupe, з реалізацією цього успішного та амбітного проекту», – наголосила перший заступник голови обласної державної адміністрації.

 

На Прикарпатті працює 44 промислові сонячні електростанції, загальною потужністю майже 130 МВт. За дев’ять місяців цього року було вироблено близько 100 млн кВт електроенергії, що становить 1,5 відсотків від загального обсягу виробленої електроенергії в області і має тенденцію до збільшення.