Менше поверхів і парковок: стало відомо, коли наберуть чинності нові будівельні норми

Нові правила передбачають серйозні зміни.

Нові державні будівельні норми щодоз містобудування, шкіл і вулиць, опубліковані Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, наберуть чинності з 1 вересня 2018 року. Про це повідомила прес-служба Мінрегіонбуду.

 

Нові правила запроваджують "блакитні лінії", що обмежують висотність забудови, "зелені лінії", що регулюють будівництво в зелених зонах, "жовті лінії", які обмежують висоту будівель біля основних доріг і магістралей в населених пунктах особливої важливості для безпечної евакуації.

 

Крім того, будівельні норми обмежують щільність і поверховість забудови - в містах з населенням до 50 тис. чол. не може бути вище трьох поверхів, в більших (100-150 тис. чол.) – тільки 9-поверхівки, і лише в мегаполісах – будинки висотою понад 20 поверхів.

 

Максимальна щільність забудови: для 4-поверхових будинків це 45% площі кожного гектара, для 5-8-поверхових – 40%, для 12-25-поверхових висоток – не більше 30%. Цей захід дозволить обмежити щільність населення на 1 га до 450 чол. з можливістю підвищити її на 20% (до 540 чол.), якщо в 500 метрах є, наприклад, ліс або парк, великі магазини.

Нові норми забороняють проектувати парковки на тротуарах і дорогах. Зокрема, заборонять розміщувати паркінги на території житлових комплексів. Альтернатива – підземні гаражі або відкриті майданчики за 300-500 м від розташування будинку.

 

Крім того, стануть обов'язковими "острівці безпеки" на дорогах і захисні огородження на зупинках громадського транспорту.

 

Буднорми щодо шкіл збільшують площу класу на одного учня, передбачають обов'язкове облаштування інклюзивного простору і впровадження енергоефективних заходів.

 

Сегодня