Коли краще купувати квартиру?


Коли найкраще купувати квартиру? Основне правило вдалої покупки — купувати квартиру тоді, коли вона дійсно потрібна.

 

Якщо вам потрібно кудись перенести речі просто зараз, є сенс не сподіватися на сезонне зниження ціни, а добре поторгуватися й поселитися у власному житлі якомога скоріше.

 

Коли вигідніше купувати квартиру, залежить від низки факторів. Якщо квартиру купують для себе, то, по суті, що швидше її придбати, то краще. Це стосується і вторинного ринку, коли невимогливі до ремонту господарі можуть заїхати в новопридбане житло відразу ж після здійснення операції купівлі-продажу, так і житла в новобудовах. Що раніше господарі укладуть договір про співпрацю із забудовником, то дешевше обійдеться щойно побудоване житло. Щоправда, ризики того, що в забудовника щось піде не так, на ранніх етапах теж найвищі.

 

Коли вигідніше купувати квартиру?

 

В який день краще купувати квартиру? Найкраще організовувати угоду буднього дня, коли працюють усі задіяні в купівлі-продажу квартири організації: нотаріус, БТІ, райвиконкоми, ЖЕКи тощо. Цілком імовірно, що під час підготовки документів ви забудете якусь довідку, яку терміново доведеться брати. Тому призначати угоду краще на ранок.

 

Купівля квартири взимку

 

Купівля квартири взимку дає змогу перевірити:

 

  • наявність та якість опалення, те, наскільки квартира тепла;
  • якість утеплення дверей, вікон, балкона;
  • наскільки добре працюють комунальні служби: чи розчищають від снігу двір, чи є у дворі «вічні» калюжі, наскільки зручно буде добиратися додому в негоду;
  • квитанції за комунальні послуги в режимі реального часу;
  • чи протікали восени міжпанельні шви. Звісно, перед продажем усі затікання господарі більш-менш успішно ліквідують. Але уважний огляд усе одно дасть змогу помітити грибок, затерті плями, свіжі підмазування в деяких місцях.

Тому якщо ви купуєте квартиру для себе, зимова покупка застрахує вас від неприємних сюрпризів, які влітку господар може успішно приховати.

 

А ось якщо ви маєте намір здавати квартиру в оренду, варто перестрахуватися. Процес пошуку мешканців може затягнутися, а взимку комунальні послуги значно дорожчі, ніж улітку. У такому разі взимку з купівлею нерухомості поспішати не варто.

 

Купівля квартири влітку

 

Літо — теж непоганий час для придбання квартири. Якщо житло розташовано на сонячному боці й за день сонце занадто його нагріває, улітку це в будь-якому разі виявиться. Звертайте увагу на стіни будинку.

 

Якщо вони суцільно обвішані кондиціонерами, можливо, є сенс пошукати ще. Безліч кондиціонерів — сигнал того, що в цьому будинку можуть бути проблеми з перевантаженою провіднею.

 

Літо вважають одним з періодів, коли краще купувати квартиру, ще й тому, що можна безперешкодно оглянути якнайбільше нерухомості. Узимку цьому можуть перешкодити погодні умови. Водночас якщо ви шукаєте квартиру в іншому місті, готуйтеся до того, що квитків на поїзд чи автобус може не виявитися, особливо на «морські» маршрути.

 

Чи можна купувати квартиру у високосний рік?

 

Чи можна купувати квартиру у високосний рік? Звісно можна, особливо якщо вам трапляється акційна пропозиція. Практики стверджують, що бути забобонним — не до добра. Це стосується й до покупки квартир. Тому якщо вам трапляється вигідна пропозицію на вулиці вашої мрії — дивіться не на календар, а на графік приймання нотаріуса чи рієлтора.

 

Висновки

Якщо квартира потрібна швидко, сезон, коли ви здійсните покупку, не має значення. Мінімальні ціни (щоправда, і кількість пропозицій) на ринку нерухомості взимку і в період новорічних свят. У цей час можна дізнатися про вибране житло максимум.

 

Якщо ви плануєте придбати квартиру, щоб здавати в оренду, купуйте її в неопалювальний сезон, щоб знизити витрати на комуналку.