Код нації: у Франківську з'явився унікальний мурал. ФОТО


Сьогодні, 8 липня, відбулося відкриття крамниці “Код Нації”, фасад якого прикрасив мурал у народному стилі.

 

Ідея створення муралу належить власницям магазину Валентині та Христині Юрків. Втілили задум франківські художниці Хельга Малаховська, Ірина Ткачук та Анастасія, яка працює під псевдонімом Patricia Hoffman.

 

Мурал розташований на вулиці Північний бульвар, 1. Раніше фасад будинку був розписаний нецензурними словами та різними посиланнями на сайти з наркотиками.

 

 

Кореспонденти Ратуші дізнались, як виникла ідея створити такий мурал та що закладено в його сенс.

 

Я думаю, в Івано-Франківську надто мало таких творчих робіт. У Європі багато муралів і це виглядає прекрасно. Нам подобається таке в народному стилі. Наш мурал зображує нове покоління, яке вишиває рушник. І на рушнику цьому закладено код нації, – коментує пані Валентина.

 

В орнаментах, що зображені на рушнику, зашифровані певні символи. Це віра, успіх, щастя, сім’я, любов. Наприклад, в однієї з дівчат на окулярах можна побачити символи, які означають слово “Бог”. Крім того ми хотіли, щоб це було щось дуже сучасне. Не стандарт жінки, яка вишиває рушник, а щось неординарне, як от татуювання у дівчат на зображенні. Хочемо щоб підтягувалась молодь, – додає власниця магазину Христина.

 

Також кореспондент Ратуші поспілкувалась з однією з митців, яка малювала мурал.

 

Мене запросили для того, щоб я розмалювала фасад магазину і щоб там були зображені різноманітні закодовані вишивки. Зрештою, я підібрала ескізи та обрала ті слова, які вважала найактуальнішими для фасаду: успіх, любов, щастя, а також імена власників магазину та їх дітей. Це була приємна співпраця і мені було дуже цікаво працювати в такому ракурсі, – коментує художниця, яка працює під псевдонімом Patricia Hoffman.

 

За її словами, цей мурал – обряд в сучасному контексті. Троє дівчат вишивають рушник червоною ниткою так, ніби вишивають долю.

 

В окулярах однієї з них відображається код слова “Бог”, який таким чином дивиться на людей і є для них віддзеркаленням всього світу.