Франківська влада будує сквери із корупцією?

15 червня на оперативній нараді у міськвиконкомі директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак відзвітував про виконання програми з реконструкції і впорядкування парків і скверів Івано-Франкківська. За його словами, цьогоріч на капітальний ремонт парків і скверів виділили 5 мільйонів 600 тисяч гривень: 3 мільйони гривень на облаштування парків, а 2 мільйони 600 тисяч гривень – на сквери. При тому, що за останні роки на капремонт парків не було виділено, фактично, жодної копійки. Тому ці суми є дуже значними.

Розглянувши звіт детальніше можна побачити цікаву закономірність. Сім з одинадцяти перелічених головним комунальником парків і скверів знаходяться у межах виборчих округів депутатів Івано-Франківської міської ради від ВО «Свобода». А якщо роботи ведуться на територіях виборчих округів «опозиційних» обранців, то їх виконавцем досить часто виступають фірми, які наближені до представників партії ВО «Свобода». Співпадіння?

Здавалося б, що в міськраді готові ремонтувати всі вулиці та відпочинкові зони, які передбачать депутати своїм рішенням на сесії, незважаючи на те, у якій частині міста вони знаходяться. Та, виявляється, не все так просто.

Стик пропонує своїм читачам детальніше ознайомитися із ремонтними роботами в парках і скверах Івано-Франківська:

1. Парк культури та відпочинку ім. Тараса Шевченка

За розпорядженням міського голови Руслана Марцінківа з 1 березня КО «Івано-Франківський міський парк ім. Т. Шевченка» очолила Руслана Василюк. Василюк була заступником директора КП «Єдиний розрахунковий центр» (нині – МІУК), згодом – виконувала обов’язки директора підприємства. 11 березня замість КО «Міський парк культури та відпочинку ім. Т. Шевченка» Івано-Франківська міська рада створила КП «Центр розвитку міста та рекреації». Очільником якого, відповідно, стала Руслана Василюк. Згідно Статуту, підприємство повинно утримувати в належному стані парки, сквери, озера, річки, дамби, зелені насадження загального користування. Вже в кінці березня у міському парку імені Т. Шевченка почали викладати нову бруківку на одній із доріжок. Активний процес брукування та перетворення зовнішнього вигляду цієї рекреаційної зони продовжується й надалі. За інформацією департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою, вже проведено капітальний ремонт пішохідних алей парку ім. Т. Шевченка в районі середнього озера, адміністративного будинку та прохід до вул. Дорошенка. Виконавцем ремонтних робіт ТОВ «Сервісбудекспрес». План на 2016 рік – 1 мільйон 450 тис. гривень. Влаштовано 2 369, 75 м2 бруківки. Також проводиться ремонт каскаду озер, влаштування місць для торгівлі, влаштування шлюзів.

2. Капітальний ремонт пішохідних алей парку Молодіжний

Парк розташований у житловому кварталі за периметром вулиць Паркова, Покутська, Української Дивізії та Молодіжна. Крім того, він знаходиться у межах виборчого округу депутата Івано-Франківської міськради від ВО «Свобода» Василя Скиданчука. За інформацією департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою, план на 2016 рік по цьому парку становить 990 тисяч гривень. Виконавцем ремонтних робіт є ТОВ «Івано-Франківська дорожня служба». Влаштовано 1 746, 67 м2 тротуарної бруківки, встановлено 4 лавочки. На даний момент виконано 90% робіт, які планують завершити 1 липня. До слова, «Івано-Франківська дорожня служба» отримує найбільше підрядів на ремонт тротуарів, міжбудинкових проїздів, наведення благоустрою у скверах Івано-Франківська. За деякою інформацією, компанія наближена до представників партії ВО «Свобода».

3. Сквер «Княгинин» на вулиці Галицькій

Давній сквер біля Народного дому «Княгинин». Розташований між вулицями Галицька, Княгинин та Ковальська. Проект благоустрою скверу розроблено на замовлення департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою. Ним передбачено прокладання доріжок у сквері, встановлення лавок, мощення біля будівлі Народного дому. Бюджетні призначення – 250 тисяч гривень. Виконавцем ремонтних робіт є ТОВ «Контактбуд». Виконали перший етап з благоустрою, який стосувався облагородження території біля спорудженої в сквері лемківської церквигреко-католицького обряду  – храму Святих слов'янських апостолів Кирила і Мефодія.

Тепер беруться за другий етап – впорядкують усю його територію.

 

4. Капремонт благоустрою скверу на вул. Сахарова (поруч будинку № 30)

Сквер розташований біля будинку №30 на вулиці Академіка Сахарова та навпроти центрального входу до Івано-Франківського заводу «Промприлад». Знаходиться у межах виборчого округу депутата Івано-Франківськоїму міської ради від УКРОПу Ігоря Саварина. Бюджетні призначення на благоустрій території скверу - 750 тисяч гривень. Влаштовано 676 м2 тротуарної бруківки, встановлено 11 лавочок, 4 опори зі світильниками, 6 смітників. Виконано озвеленення території. Ремонті роботи, виконавцем яких було ТОВ «Івано-ФранківськАвтоДор», виконано у повному обсязі. До слова, це підприємство більше чотирьох років ремонтує дороги нашого міста. Фірма з 2010 року має пріоритет на ремонт доріг в Івано-Фанківську, її вважають наближено до керівництва фракції «Свобода» у міськраді. Для прикладу, протягом 2014-2016 років з бюджету Івано-Франківська витратили 55,5 млн гривень на ремонт доріг, міжбудинкових проїздів, тротуарів і пішохідних доріжок. Майже 70% з цієї суми – 38,5 млн отримало ТОВ «Івано-Франківськавтодор».

5. Капремонт благоустрою скверу на вул. Галицькій та вул. Витвицького (вздовж дамби р. Бистриця-Солотвинська)

Йдеться про земельну ділянку площею 1,8 га вздовж р.Бистриця-Солотвинська на території мікрорайону «Пасічна», яка стала «яблуком розбрату» між мешканцями, компанією-забудовником ТОВ «Тора-10» та міською владою. Ініціатором створення скверу «Первоцвіт» є «свободівець»Роман Харук. Він особисто воює із забудовником, який оскаржує рішення міськради в суді, і називає себе представником громади мікрорайону «Пасічна». Щоб запобігти появі багатоповерхівки, тут освятили місце під капличку. ЇЇ зведення почалося ще до отримання дозвільних документів.

Поки конфлікт намагають вирішити у судових інстанціях, в сквері вже провели ремонтні роботи в межах бюджетних призначень, які на 2016 рік становили 1 мільйон гривень. Облаштовано 1 827, 82 м2 тротуарної бруківки. Виконавець робіт – ПВКП «Супутник».

6. Сквер на вулиці Вовчинецькій (поруч будинку № 170)

В газеті ВО «Свобода» Івано-Франківськ №4 (30) від 4 червня 2016 року депутатка-свободівка у міськраді Мар’яна Продан «звітує», що «на Вовчинецькій, 170, де минулого року спільно з депутатами-свободівцями захистили від забудови територію, тепер облагороджують сквер, на якому планують упорядкувати зелені зони, поставити бруковані доріжки. Сквер буде загальною площею 1000 квадратних метрів».

Щоправда, сам сквер знаходиться у межах виборчого округу депутата міської ради від політичної партії "УКРОП" Мстислава Тараса.

За інформацією департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою, на облаштування цього скверу у 2016 році з міського бюджету виділили 135 тисяч гривень. Роботи виконує ТОВ «Івано-Франківська дорожня служба». Влаштовано 350 м2 тротуарної бруківки. Виконано 80 % робіт.

7. Сквер на вулиці Вовчинецькій (поруч будинків № 206 - 208)

У тій же газеті ВО «Свобода» Івано-Франківськ №4 (30) від 4 червня 2016 року йдеться про те, що на Вовчинецькій, 206-208 зводять один з найбільших скверів міста. Процес благоустрою цієї території ініціював депутат міської ради, свободівець Роман Марцінків (двоюрідний брат міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа).Загальна площа скверу – близько 12 тисяч квадратних метрів. Зону відпочинку планують облаштувати новітнім LED-освітленням, лавками, вело- і пішохідними доріжками.

За інформацією департаменту житлової, комунальної політики і благоустрою, бюджетні призначення на облаштування цього скверу на 2016 рік становили 220 тисяч гривень. Влаштовано 350 м2 тротуарної бруківки. Виконавець ремонтних робіт – ТОВ «Сервісбудекспрес».

8. Сквер на вулиці Івана-Павла ІІ (поруч будинку №4)

Розташований він, як і сквер на Вовчинецькій, 170, у межах виборчого округу депутата Івано-Франківської міської ради від ВО «Свобода» Мар’яни Продан. За інформацією департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою, виконавцем ремонтних робіт є ТОВ «Івано-Франківська дорожня служба». Встановлено 4 лавочки, 32 антипаркувальних стовпчики. У майбутньому в сквері запроектовано спорудження пам'ятника Папі Римському Івану Павлу ІІ.

9. Сквер на перехресті Чорновола-Довженка

Знаходиться у межах виборчого округу депутата Івано-Франківської міської ради від ВО «Свобода» Андрія Грималюка. Наразі триває розробка проектно-кошторисної документації. Бюджетні призначення – 400 тисяч гривень. Тим часом розпочалися роботи з облаштування перших 700 метрів велодоріжки на вулиці Довженка. До кінця липня планують облаштувати ділянку від кільця на вулиці Чорновола до заправки.

10. Сквер на вулиці Чорновола (біля будинку №96)

Зелена зона розміщується фактично у дворі житлових будинків і в межах виборчого округу депутата Івано-Франківської міської ради від «Об'єднання «Самопоміч» Петра Гречанюка. За інформацією департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою, бюджетні призначення на ремонт благоустрою цього скверу становили 100 тисяч гривень. Влаштовано 296, 82 м2 тротуарної бруківки, встановлено 8 лавочок і 5 урн для сміття. Роботи завершено в повному обсязі. Виконавець ремонтних робіт – вже згадувана «Івано-Франківська дорожня служба», яка отримує найбільше підрядів на ремонт тротуарів, міжбудинкових проїздів, наведення благоустрою у скверах Івано-Франківська.

11. Сквер на вулиці Стуса (біля будинку №13)

Бюджетні призначення становили 40 тисяч гривень. Встановлено 8 лавочок, 15 антипаркувальних стовпців. Ремонтні роботи проводила, знову ж таки, ТОВ «Івано-Франківська дородня служба». А сам сквер розміщений в межах виборчого округу депутата міськради від ВО «Свобода» Віктора Синишина.

Чимало мешканців Івано-Франківська вважають, що у місті в першу чергу ремонтують вулиці на округах тих депутатів, які підтримують міського голову, або які є представниками ВО «Свобода» у міській раді. Як бачимо, ремонт парків та скверів в Івано-Франківську може бути непоганим прикладом такої закономірності.