Франківськ 100 років тому і сьогодні: готель «Роксолана». ФОТО


Краєзнавець, дослідник та засновник групи «Ретро Франківськ» Ігор МЕНІВ продовжує знайомити з архітектурною історією Івано-Франківська, зокрема, як змінилося наше місто за останнє століття.

 

Однією з визначних будівель вулиці Грюнвальдської є спарені кам’яниці №7 та №9 – зараз це готель “Роксолана”. Про нього й піде мова.


Заклали кам’яницю теперішнього готелю ще до присвоєння вулиці імені, а завершили будівництво у 1920 році. Кам’яниця налічувала 7 окремих квартир, які розташовувались на 3-х поверхах елегантної будівлі у стилі еклектики та належала Кароліні Лінгар та Леону Рудею.

 

У 1912 році до кам’яниці прибудували ще одну триповерхову будівлю на 7 квартир, власниками якої стали Петро Ярошевський та Станіслав Зігель.

 

 

До слова, підприємець Петро Ярошевський володів «Першою мистецькою майстернею слюсарських виробів і залізних конструкцій», яка розміщувалась нижче по вулиці.

 

А щодо Станіслава Зігеля, то подейкують, що на будівництво кам’яниці йому підкинув грошей емігрант Василь Ревчук, який розбагатів в Америці.

 

 

Перед початком Другої світової війни (1939 р) кам’яниця перейшла у власність вдови директора каси ощадності — Кароліни Білінської.

 

 

Коли до Станиславова прийшла радянська влада, партійне керівництво одразу накинуло оком на розкішну кам’яницю. Колишніх власників було виселено у примусовому порядку.

 

Після завершення війни в кам’яниці №7 та №9 розташовувався партійний готель — у стінах пробили проходи й будинки об’єднали в один комплекс.

 

 

Мешканці тодішнього Станіслава (місто було перейменовано радянською владою у 1939 році з Станиславів — на Станіслав) розповідали, що у найкращі часи там зупинялися Петро Шелест, Микита Хрущов, Володимир Щербицький.

 

У 1990-х роках будівля перейшла у власність підприємства «Аускопрут», пройшла декілька етапів реставрації й у 1993 році відчинила свої двері як готель міжнародного класу «Роксолана» на 24 номери (50 місць).

 

Пізніше будівля стала причиною конфлікту між власниками й готель отримав назву «Аускопрут», який працював для гостей міста до 2014 року.

 

1 квітня 2019 року відбулося урочисте відкриття оновленого «GRAND HOTEL ROXOLANA».

 

РАТУША