Держреєстр нерухомого майна запрацював після збою

Веб-сайт українського Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в середу відновив роботу після дводенної відсутності доступу.

“Реєстр з ранку вже працює, до цього два дні не працював. На дзвінки в інформаційному центрі відповідали, що має запрацювати протягом години. Але цей час розтягнувся на дві доби, при цьому причини нам не пояснювали”, – повідомив приватний нотаріус, який побажав залишитися неназваним.

За його словами, нотаріуси не були повідомлені про те, що реєстр не буде доступний протягом двох діб, також реєстраторам залишилися невідомі причини, за якими реєстр не працював.

Водночас Нотаріальна палата України направила на ім’я директора Державного підприємства “Національні інформаційні системи” Станіслава Лур’є лист з проханням повідомити про причини відсутності доступу нотаріусів до держреєстру.

“З метою захисту конституційних прав громадян, суворого дотримання термінів державної реєстрації прав на нерухомість (…), просимо ДП НАІС повідомити Нотаріальну палату України про причини і терміни відсутності доступу нотаріусів до Державного реєстру речових прав, починаючи з 14.11.2016 року, через веб-браузер http://pnotar.nais.gov.ua/”, – йдеться в листі, оприлюдненому на веб-сайті НПУ.

У ньому також міститься прохання своєчасно інформувати нотаріусів про технічні проблеми і обмеження доступу до Держреєстру, в тому числі, про наявність блокувань сегментів мереж окремих провайдерів, а також про дату і терміни проведення всіх наступних технічних робіт з програмним забезпеченням реєстрів.

За матеріалами УБР