Дачний сезон: де і за скільки орендувати будиночок

Ріелтори радять знімати житло на дві сім'ї, а орендарі скаржаться на низький попит
В Україну прийшло літо, а з ним - сезон масових відпусток. І бувай одні українці купують путівки до моря, інші шукають будиночок в передмісті на літо для всієї родини за приємною ціною. "Сегодня" дізналася, в яку суму цього року обійдеться оренда дачі в різних областях України.
 

Почнемо з приємного. У Харківській області можна зняти будиночок за 17 км від міста всього за 6 тис. грн в місяць. За ці гроші пропонують 6-кімнатну дачу радянського виробництва, зате з більярдом, садом, городом, літньою кухнею, альтанкою і поруч з озером, до якого всього 250 метрів.

 

Під Дніпром дача біля річки обійдеться ще дешевше – в 5 тис грн. У вартість входить 3-кімнатний будиночок з пральною машинкою, терасою, паркуванням, фруктовим садом і мангалом. А ось 6-кімнатний будинок тут пропонують за 8 тис. грн, зате з "критим патіо і літнім басейном". Але будьте уважні до обіцянок господарів – на ділі це річний намет і надувний басейн в городі.

 

Найдорожчі будинки цього літа, традиційно, в передмісті столиці. У столиці цінники на 2-поверховий будиночок в передмісті на березі Дніпра стартують від 10-17 тис. грн в залежності від дати спорудження будинку. Правда, власники нарікають на те, що через кризу попит на будинки впав.
 

"Раньше клиентов на летний сезон было больше, они чуть ли не конкурировали за дом, а мы уже выбирали, кто из тех, кто готов заплатить больше. Оно и понятно: арендовать дом на лето с пляжем в пешей доступности дешевле, чем отвезти семью, например, из четырех человек на море за границу, — рассказывает киевлянка Анна Коровяк. — А вот уже начиная с прошлого года, сдать наш дом на Осокорках было проблематично — еле нашли клиентов в июне".

 

Є під Києвом і більш дорогі варіанти - сучасні заміські будинки в модному котеджному селищі у води стартують від 45 тис. грн. Щоб заощадити, ріелтори рекомендують великі будинки знімати на дві сім'ї.
 

Дача на курорті: пляж і гори

Також можна зняти будинок в улюблених туристичних місцях - в областях з морськими або гірськими курортами.
 

Наприклад, в передгір'ї Карпат старенький трикімнатний будиночок на березі річки і недалеко від райцентру обійдеться родині в досить прийнятну суму - всього 3,5 тис. грн плюс оплата "комуналки". Трохи дорожче обійдеться оренда половини будинку в закарпатському місті Хуст - 4,5 тис. грн на місяць. Зате в цьому випадку буде євроремонт і джакузі.

 

А ось в селищах під Одесою ціни сильно кусаються через курортного сезону: 4-кімнатний будинок обійдеться дорожче, ніж навіть котедж під Києвом - 81 тис. грн на місяць. Але можна підшукати і більш бюджетні варіанти. Наприклад, будиночок радянських часів на 4-5 кімнат недалеко від моря буде коштувати близько 35 тис. грн на місяць, а жити там можна двома сім'ями і ділити оплату навпіл.
 

До речі, приблизно за ті ж гроші, якщо навіть не дешевше, можна зняти будиночок на порядок вище класом, але вже за кордоном. Наприклад, в Болгарії триповерховий будинок в Бургасі в п'яти хвилинах від пляжу буде коштувати 900 євро в місяць (23,5 тис. грн), правда, за умови відплати всіх трьох літніх місяців. Ще один варіант - орендувати один поверх великого будинку в Чорногорії. На поверсі - дві спальні, кухня, їдальня, вітальня і тераса. До моря, правда, не близько, 2 км, зате ціна питання - 400 євро в місяць (14 тис. грн).

 

Трохи дорожче обійдеться трикімнатна вілла в Туреччині - 2 тис. євро (61 тис. грн) на місяць за трикімнатний будиночок з басейном в курортному містечку Кемері. Але це бюджетний варіант, більш шикарні будинки будуть коштувати дорожче - близько 6-8 тис. євро на місяць (180-250 тис. грн).

 

Сегодня