Чи варто створювати ОСББ?

Ваш будинок у жахливому аварійному стані, а «улюблений» ЖЕК і «пальцем не поворухне»? Ви питаєте себе «Що ж робити? Чекати поки стеля сама звалиться на голову чи брати ситуацію в свої руки»? Виходом може стати створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Команда Побудовано в Івано-Франківську розгляне переваги ОСББ та відповість на найбільш поширені питання.

Як створити ОСББ?

Детально алгоритм створення ОСББ описано в зміні до Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 1.07.2015 р. Згідно поправки для того щоб створити таке об’єднання, у будинку повинно бути приватизовано як мінімум половина квартир. Участь у зборах об’єднання беруть всі співвласники квартир, незалежно від колишнього членства. Варто зауважити, що в одному будинку може існувати тільки одне ОСББ.

Загалом, процедура створення об’єднання співласників включає такі етапи:

• створення ініціативної групи;
• формування реєстру співвласників;
• скликання установчих зборів;
• підготовка проекту Статуту ОСББ;
• проведення установчих зборів;
• проведення письмового опитування (за потреби);
• державна реєстрація ОСББ.

Якщо будинок і так старий чи потрібно ОСББ?

В першу чергу це допоможе зробити капітальний ремонт будинку або ж отримати кошти на це від попереднього балансоутримувача.

Чому держава так активно виступає за об’єднання мешканців?

Як ми можемо бачити держава не спроможна ефективно управляти житловим фондом. А тому вирішила передати ці повноваження тим, хто краще орієнтується у проблемах – мешканцям будинків. Головне, щоб вони усвідомили потрібність ОСББ і не робили собі гірше, очікуючи фінансової підтримки від влади.

В чому доцільність ОСББ?

Практика доводить, після об’єднання мешканців стан будинків, де сформовано ОСББ, не погіршився, а тільки покращився. Мешканці самі контролюють фінансування та утримання будинку, прибудинкових територій, дитячих майданчиків, під’їздів тощо.

Платити за комуналку стане дорожче?

При створенні ОСББ мешканці будинку платитимуть за комунальні послуги таку саму суму як дотепер, або й меншу. Це досягається за рахунок більш ефективної організації роботи та домовленості із надавачем послуг. Тим паче, що мешканцям не доведеться платити податок на прибуток.

За несплату боргів можна втратити квартиру?

Борги ОСББ не є боргами конкретного її члена, тому і привести до втрати квартири не можуть.

Випадки великої заборгованості ОСББ за воду, світло, газ, на жаль, не рідкість. Це пов’язано з різницею на сплату комунальних послуг для ЖЕКу та ОСББ. У випадку з першим, різницю боргу допомагає виплатити міська рада. А от у випадку з ОСББ влада не поспішає, хоча за законом повинна.

Як бачимо, подібне об’єднання не панацея. Ще є можливості передачі будинку на баланс приватних ЖЕКів або інших структур.

Нагадаємо, що до 1 липня 2016 року мешканці всіх будинків Івано-Франківська мають визначитися із балансоутримувачем. У протилежному випадку вони будуть передані до Муніципальної управляючої інвестиційної компанії (екс-ЄРЦ).