Будівельний бум у Франківську: житла зводять в 3 рази більше, ніж у Києві

Уже 10 років поспіль Івано-Франківськ випереджає Київ за темпами будівництва. Тут, на Прикарпатті, нині зводять утричі більше житла, ніж у столиці. На заваді не стала жодна з криз.

"У  2000 році у Франківську ми побудували і здали в експлуатацію 35 тис. кв.м.  житла, розуміючи що зараз не найкращі часи для будівництва, то в 2015 році ми здаєм біля 400 тис.кв.м.", – розповідає директор будівельної компанії Олекса Салига.

Будівельний бум спричинили заробітчани. На Прикарпатті ледь не в кожній родині є хтось, хто працює за кордоном.

Торік лише за офіційними даними, заробітчани вклали в область приблизно півмільярда євро, за неофіційними – вдвічі більше. Ця сума у 30 разів перевищує бюджет обласного центру. Левова частка цих грошей йде в нерухомість.

Пожвавлюють будівельний ринок і переселенці з Донбасу. Їх серед покупців нового житла – 15%. Для них Івано-Франківськ доступніший, ніж Київ, Дніпро чи Харків.

Однак будівельна лихоманка має і свої недоліки. Деякі компанії звели багатоповерхівки нашвидкуруч. У гонитві за грішми про якість та інфраструктуру дбали не завжди.

Нині Івано-Франківськ перевантажений висотками. Їх споруджують безсистемно і нерідко ігноруючи містобудівні, екологічні та безпекові норми.

Попри те, що земля для зведення багатоповерхівок на території міста закінчилася ще торік, забудовники роботу не припинили. Багатоквартирні комплекси починають рости в передмістях.

за матеріалами fakty.ictv.ua