Міноборони повернули 12 гектарів, куплених екс-фірмою заступника голови Франківської облради

Господарським судом Івано-Франківської області задоволено позов військової прокуратури Західного регіону України про визнання права власності на земельну ділянку Міністерства оборони України та витребування її з чужого незаконного володіння.

Зокрема, судом визнано право власності за державою в особі оборонного відомства на земельну ділянку в селі Крихівці поблизу міста Івано-Франківська. Загальна площа цієї території становить 12,2 га, вартість – понад 32 млн грн.

 

"Указана земельна ділянка незаконно вибула з державної власності на користь суб’єкта господарювання на підставі підроблених документів про перебування земельної ділянки в статутному капіталі іншого приватного підприємства та незаконного судового рішення. Останнє скасовано за апеляційною скаргою військової прокуратури Івано-Франківського гарнізону. У подальшому організації-змовники реалізували земельну ділянку, у зв’язку з чим прокуратура регіону звернулась до суду з позовом про визнання права власності на землю та витребування з чужого незаконного володіння", - йдеться в повідомленні прес-службі військової прокуратури Західного регіону України.

 

Йдеться про частину ділянки у Івано-Франківську на вул. Чорновола 161-А, що раніше перебувала у державній власності. У липні 2012 р. задоволено позов ТОВ «Актуаріс» до ТзОВ «Комфорт місто сервіс» про визнання права власності на 12,21 га у селі Крихівці Івано-Франківської області і 5,56 га у м.Івано-Франківськ на вул. Чорновола 161-А.

 

«Актуаріс» стверджувало, що «Комфорт місто сервіс» є її засновником і передала до її статутного капіталу вказані ділянки. Набувши право власності на землю за рішенням суду, фірма «Актуаріс» у листопаді 2012 році продала 4,86 га на вул. Чорновола 161-а фірмі «Станіславівміськбуд». Сьогодні власником землі є фірма «Екокомбуд». 27 лютого 2014 року військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом службового підроблення і зловживання повноваженнями керівника фірми «Актуаріс».

 

У жовтні 2014 року судове рішення, яким «Актуаріс» визнано власником землі, було скасовано. Встановлено, що ці ділянки є аеродромними землями оборони, зокрема військових містечок, і були незаконно відчужені, без рішення Уряду і згоди Міноборони. Перед фірмою «Актуаріс» ці ділянки отримав «Комфорт місто сервіс» від ще однієї фірми – ТОВ «Світ вторинної сировини».

 

Як саме вперше ці землі вибули з власності держави – невідомо. Суд тільки зазначив, що реєстрація в кадастрі цих ділянок за фірмою «Актуаріс» стала можливою тому, що координати земельної ділянки, на яку має держакт Міноборони від 1982 р. не внесені в систему національного кадастру, оскільки вона на час його виготовлення не існувала.

 

Фірма «Екокомбуд» зареєстрована у червні 2014 року. На початку її основним власником був «Станіславівміськбуд», а сьогодні вона записана на Ярослава Гуменюка.

 

«Станіславівміськбуд» створений у червні 2012. Власниками фірми були Любомир Рекрутяк і Сергій Басараб, який з початку 2015 року був першим заступником голови Івано-Франківської ОДА, а зараз займає посаду заступника голови обласної ради. Згідно з офіційною біографією, Басараб був директором «Станіславівміськбуду» до листопада 2013 року.

 

Сьогодні «Станіславівміськбуд» оформлений на Світлану Коробчук і ТОВ «Укрсервіс» Ігоря Фрезюка і Василя Федоріва. У 2012 році Світлана Коробчук мала дві спільні будівельні фірми з Сергієм Басарабом – ТОВ «ЛКМ-Інвест» і ТОВ «Франківськміськбуд».