Знайомимось з історичними спорудами: Вілла Луцьких - Музей визволителів Прикарпатського краю


Музей визволителів Прикарпатського краю ім. Степана Бандери розташований у двоповерховому будинку за адресою Тарнавського,22 в Івано-Франківську.

 

Кам’яниця, одна із віл Луцьких, є характерним прикладом палацового будівництва заможних мешканців Станиславова початку ХХ століття.

 

За архітектурним виконанням обидві близькі до садибного стилю стилізаторського модерну. Правий будинок мав по лоджії на кожнім поверсі, а завершувалась споруда криволінійним аттиком, прикрашеним ліпниною.

 

Посередині внутрішнього подвір’я був розбитий шикарний квітник, поруч облаштовано місце для розвороту карет.

 

Особняк депутата міськради та відставного радника крайового суду Владислава Луцького за радянських часів використовувався як громадська споруда. З 1966-го там був обласний відділ РАГСу та палац урочистих подій, тож не одне покоління франківців зареєструвало шлюб у цьому особняку.

 

Потім заклад перемістився на площу Ринок і споруда отримала нового власника. 14 жовтня 1997 року тут відкрився Обласний музей визвольної боротьби імені Степана Бандери.

 

Музей присвячений подіям визвольної боротьби жителів Прикарпаття і охоплює період з 12 по 20 століття. Вся експозиція розміщена в 4 тематичних залах. В основі музейного фонду лежать брошури та журнали ОУН і УПА, листівки, цінні документи, які безпосередньо пов`язані з діяльністю Січових стрільців, а також безліч предметів та особистих речей повстанців.

 

Всі вони були знайдені під час розкопок на території краю. У музею є філія, відкритий в селищі Косів Івано-Франківської області. Він створений був у 2004 році, експозиція повністю присвячена жителям Косівщини, які брали активну участь у боротьбі в рядах формувань УПА і ОУН.

 

Також в підпорядкуванні у музею знаходиться меморіальний комплекс «Дем`янів Лаз», який був збудований на місці масових розстрілів і присвячений жертвам сталінських репресій.

 

за матеріалами Репортер