Знайомимось з історичними спорудами Івано-Франківська: Станіславівська фортеця. ФОТО

Станіславівська фортеця в Івано-Франківську є прикладом оборонного спорудження середини 17 століття. Частковий оборонного бастіону розташований в центральній частині міста.

Історія Станиславівської фортеці

Історія фортеці починається в 1662 році, саме тоді вона була закладена київським воєводою, польським магнатом і засновником Івано-Франківська Анджеєм Потоцьким.

 

Автором проекту виступив Ф. Корассіні, який є автором таких знакових пам`яток Івано-Франківська 17 століття, як палац Потоцьких, костел Діви Марії і безлічі інших архітектурних перлин міста. Примітно, що перші укріплення міста були виконані з дерева, але вони були настільки потужні, що змогли витримати турецьку облогу в 1672 році.

 

Друге життя фортеця отримує в 1679-1682 роках, тоді під керівництвом архітектора К. Бенуа Станіславівську фортеця значно зміцнили. Тепер стіни були виконані виключно з каменю, висота їх досягала 10 м. По всьому периметру фортеці були вириті оборонні рови, а також земляні вали з вісьмома бастіонами. До наших днів дані укріплення не збереглися. Всі вони були розібрані за наказом австрійських властей в 19 столітті.

 

Що можна побачити у фортеці

В даний час вцілілі частини фортеці є туристичними пам`ятками Івано-Франківська. У казематах заново відреставрованої фортеці розташовується одна з головних галерей Івано-Франківська - «Бастіон». Рештки укріплення чудово вписуються в життя сучасного міста, тут розміщені місцеві бутики, магазини, сувенірні крамниці, кафе і ресторани. Для мешканців та гостей міста в торгово-розважальному центрі обладнана тераса для прогулянок. На базі галереї постійно проводяться різноманітні виставки картин, фотографій і скульптур.

 

Де знаходиться Станіславівська фортеця

Станіславівська фортеця розташована в самому центрі Івано-Франківська, поруч знаходиться кафедральний Воскресенський собор. До бастіону ведуть покажчики, так що знайти його не складе особливих труднощів. Над входом у фортецю розміщена велика залізна арка.