Знайомимось з історичними спорудами Івано-Франківська: окружний суд


Великою подією 1911 року стало завершення будівництва монументальної споруди окружного суду на вул. Білінського (тепер Сахарова).

 

Проект важливого адміністративного будинку розроблений у львівській майстерні архітектора Ф. Сковрона. Кам’яницю споруджували три роки, вона введена в експлуатацію в жовтні 1911-го. Кримінальний суд і прокуратура перейшли в нове приміщення 15 жовтня, судові в’язниці – 1 листопада.

 

Туди ж перейшов повітовий суд. Під час ЗУНР в будинку містився державний секретаріат освіти і віросповідань на чолі з Артимовичем. Мури суду бачили М. Січинського, Марка Боєслава, С. Бандеру та його батька А. Бандеру в не найкращі для них дні.

 

При відступі з міста радянських військ у 1941 в тюрмі було закатовано понад 1500 осіб. Вони тепер перепоховані по-християнськи в Меморіальному сквері.

 

За німецької окупації тут урядував кат Станіслава, шеф місцевого гестапо Г. Крігер. В часи колишнього Радянського Союзу будинок займали УМВС в області та відомий каральний орган КДБ, що боровся як із зовнішніми ворогами, так і з внутрішніми інакодумцями.

 

Тепер у будинку українські правоохоронні органи – теж УМВС та СБУ.