Знайомимось з історичними спорудами Івано-Франківська. Майдан Шептицького

Майдан знаходиться в самому центрі міста, поруч з історичною площею Ринок. Їх розділяє лише один квартал. Тому Майдан, як і площа Ринок, є фактично ровесником міста.

Майдан Шептицького — духовно-культурний центр Івано-Франківська. Майдан названо у 1990 році на честь Андрія Шептицького, глави греко-католицької церкви.

Андрій Шептицький (1865–1944) — восьмий після відновлення Галицької митрополії митрополит Української греко-католицької церкви.

Він вступив на владичий престол 1901 року у віці 35 років. Шептицький походив зі знатного українського роду, він першим з ієрархів церкві почав використовувати народну мову в спілкуванні із віруючими.

http://www.travelcarpathians.com/ua/files/20091228171838.jpg

Історія майдану доволі строката. За польських часів площа називалася на честь міністра іноземних справ Падеревського, за радянських часів — на честь більшовицького діяча Урицького.

У ХІХ столітті на майдані було ще два пам’ятники, які не дійшли донині — святому Івану (1842 рік) та австрійському імператору Францу І, який неодноразово бував у місті. У 2001 році на майдані було відкрито пам’ятну композицію «Богородиця в ротонді». Виконана із італійського катарського мармуру (скульптор С. Топоркова). Ротонда обведена водним басейном круглої форми.

Майдан Шептицького на старих фотографіях

sheptytsky square old pic
maydan sheptytskogo frankivsk
памятник франце йосипу шептицького майдан
автостанція на майдані шептицького франківськ

Майдан Шептицького є місцем проведення різноманітних фестивалів.