Знайомимось з історичними спорудами Івано-Франківська: Будинок вищого духовенства. ФОТО

Будинок вищого духовенства збудований у 1930 році. Знайходиться за адресою вул. Княгинин, 15.

Зводив особняк для себе відомий просвітянин Юрій Ясінський. Площа подвір’я з присадибною ділянкою дорівнювала 1,5 тис. м2 . Вартість будови становила 69,3 тис. зл.

 

На час зведення будинку вулиця носила ім’я Т. Шевченка і була найбільше впорядкованою в цьому районі. Споруда стала окрасою всієї околиці. Однак господар жив тут недовго.

 

Вже в 1933 продав її громаді місцевої греко-католицької церкви. Створення парафії та купівля для неї будинку здійснювались з ініціативи станиславівського єпископа Г. Хомишина. До 1946 тут проживали парох о. Йосиф Савраш та церковні службовці. Після сумнозвісного Львівського собору радянська влада націоналізувала споруду.

 

Мешканці її не змінилися, оскільки громада перейшла до Московської православної церкви. В 1960-х рр. міська влада передала будинок під резиденцію єпископа. Ним був колишній парох місцевої церкви Й. Савраш.

 

23 червня 1994 арбітражний суд визнав право власності на будинок за громадою греко-католицької церкви Святої Покрови Івано-Франківська, яка передала приміщення в користування консисторії Івано-Франківського греко-католицького ординаріату.

 

Звід пам’яток Івано-Франківської області. Івано-Франківськ і села міської ради. – Кн. 1. Пам’ятки археології, історії та мистецтва. – Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2016. – С. 74-76.