Знайомимось з історичними спорудами Івано-Франківська: Будинок доброчинних закладів німецько-євангельської громади «Ювілейний». ФОТО

Будинок доброчинних закладів німецько-євангельської громади «Ювілейний», 1908 /Вул. Незалежності, 89/ Наріжний на відгалуженні вул. Марійки Підгірянки. Архітектор – Я. Шпорек.

У 1906 ділянку під будову поруч зі своєю резиденцією придбав у сусіда-поляка керівник протестантської громади пастор Т. Цьоклер.

 

Маґістрат небезпідставно висловлював заперечення проти проекту, вказуючи, що споруда дуже випинається на нинішню вулицю Марійки Підгірянки і виїзд під гострим кутом на вул. Незалежності робить закритим.

 

Остаточно справа вирішувалася в намісництві у Львові, і громаді вдалося наполягти на своєму. Оскільки будинок був освячений у рік 60-ліття правління цісаря Франца Йосифа І, він дістав офіційну назву «Ювілейний». На першому поверсі розмістилися універсальний магазин, каса взаємодопомоги, читальний зал.

 

Другий і третій поверхи здавались під квартири, де мешкали особи, котрі працювали у відповідних протестантських закладах: гімназії, притулках для дітей, кірсі.

 

Мансарда використовувалась під заклад, званий «Паулінумом». Там молоді теологи вивчали досвід роботи в діаспорі. 1932 здійснена добудова від вул. Марійки Підгірянки, де розмістилися кухня й пекарня закладів, а на верхніх поверхах – гуртожитки «Вартбург» для гімназистів та «Фріденсгорт» для молодших школярів. Після 1939 німці виїхали, а будинок перейшов у власність держави.

 

Звід пам’яток Івано-Франківської області. Івано-Франківськ і села міської ради. – Кн. 1. Пам’ятки археології, історії та мистецтва. – Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2016. – С. 136-138.