Знайомимось з історичними будівлями: Кам’яниця Горовіца


У 1914 році станиславівський видавець Шраєр випустив поштівку із видом вулиці Ґославського. Майже половину її площі займає триповерхова кам’яниця, споруджена у стилі провінційного класицизму.

 

У травні 1897 року Іцхак Майєр Горовіц заявив у магістраті про початок будови кам’яниці. Наступного року будинок вже прикрашав вулицю, а на його першому поверсі відкрилася крамниця м’ясних виробів Шидловського.

 

Другий та третій поверхи призначалися під квартири, одну з яких винаймав відомий у місті лікар Адам Бачинський.

 

Тут варто додати, що цей Горовіц походив із досить впливової родини станиславівських рабинів. Понад 100 років клан Горовіців міцно тримав цю посаду і накопичив величезні багатства. Їх поважали і боялись. Казали, що рабин Мешулем, який жив у середині ХІХ століття, володів даром прокляття, міг наказати людині зійти з розуму, а то й померти.

 

Дивно, але сьогодні кам’яниця Горовіца має адресу Грушевського, 1. Річ у тому, що невдовзі нащадки Іцхака звели поруч ще один будинок, на аттику якого можна розібрати напис: 1910, 31 Мaj.

 

Ця споруда належала до сучасної Грушевського, 1, а стара кам’яниця числилась як Ґославського, 9. У радянські часи обидва будинки об’єднали під однією адресою.

 

Будинок Горовіців зберігся досить непогано. Як і раніше, перший поверх зайнятий офісами та крамничками, а вище мешкають люди. З архітектурного декору зникли кам’яні балюстради* на даху. А ще перекрили наріжний вхід до кам’яниці, встановивши там банкомат.

 

за матеріалами Репортеру