Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська. Дім правосуддя

Дім правосуддя, що на вул. Грюнвальдській, 11 неподалік залізничного вокзалу є однією із найбільших та найкрасивіших довоєнних будівель міста.

Чотириповерхова кам'яниця, одна із найбільших та найкрасивіших довоєнних будівель міста. Колишній будинок залізничної дирекції, який спроектував інженер Генеральної дирекції залізниць у Відні.

 

Тут, в 1919 р. знаходилися міністерства Державного Секретаріату ЗУНР.

 

За радянських часів містився обком партії, перед будинком були висаджені ялинки, між якими стояли пам'ятники Леніну і Сталіну, демонтовані з початком демократизації суспільного життя як знаки уславлення ворогів українського народу.

 

Тепер, із 1994 р., це Дім правосуддя. Тут розташовані суди різних рівнів та численні юридичні установи: Івано-Франківське обласне управління юстиції, міська асоціація адвокатів, територіальне управління Державної судової адміністрації України в Івано-Франківській області.

 

На аттику міститься напис: «SINE IRA ET STUDIO» (лат. «без гніву і упередження»). Просторе подвір'я на північно-східній стороні має високу огорожу. Будинок знаходиться на перехресті вулиць Ґрюнвальдської, Льва Толстого, і Дмитра Донцова.


Цікаво, що в часи ЗУНР – з 1 січня до травня 1919 року – саме в цьому приміщенні базувався кабінет міністрів держави. Тут побували Симон Петлюра, Михайло Грушевський, Володимир Винниченко, Євген Петрушевич.


Перед Домом правосуддя у 2003 році встановили пам’ятник на честь ЗУНР.