Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська: будинок в якому проживала видатний кулінар Стефанія Мулярова. ФОТО

В будинку періоду Австро-Угорщини на вул. Чорновола 5 свого часу проживала видатний кулінар Стефанія Мулярова.

Цю пам’ятку архітектури ще в 1909 році для своєї родини побудував заможний житель міста Станіслав адвокат Ісаак Гольдфельд.

 

Стефанія Мулярова доводилася йому невісткою (себто дружина старшого сина), і саме вона прославилася у місті своїм кулінарним талантом і здібностями.

 

Колись тут також мешкали представники інтелігенції: родини лікарів, актор театру, професор.

 

Зараз тут знаходиться сімейна ресторація Мулярових.

 

Коли власники у 2012 році викупили дві квартири у давній кам’яниці на вулиці Чорновола, 5 та почали робити ремонт. Інтер’єри мусили бути у старовинному стилі, тож робітники зривали штукатурку аж до цегли. І ось одного дня молоток ремонтника пробив стіну і ледь не провалився у порожнечу. Виявляється, що за тонкою перегородкою була прихована ніша.

 

І в ній знайшли артефакти. Насамперед — невелику пачку австрійських корон, якісь квитанції та фото огрядної пані у старовинній сукні.

 

Напис на звороті прояснив, що то була пані Мулярова, власниця помешкання. Вона стоїть у гордій позі, спираючись на розкритий записник, який теж лежав у схроні.

 

Найціннішою знахідкою став саме записник, адже Мулярова занотовувала там свої кулінарні секрети. Прізвище господині лягло в основу теперішньої назви закладу. Відтоді багато страв у ресторації готують саме за рецептами пані Мулярової.