З січня висотні будівлі в Україні будують за новими нормами


Оновлено державні будівельні норми щодо проєктування висотних будівель. Це будинки та споруди громадського і житлового призначення вище 73,5 м. Нові норми почали діяти з 1 січня 2020 року.

 

Про це повідомив президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у FACEBOOK.

 

“Такі норми містять важливі нововведення – нові технології, рішення, прописують використання сучасних матеріалів та інших можливостей, які використовуються у всьому високорозвиненому світі. Відтепер так буде і в Україні”, – пише Парцхаладзе.

 

Нові ДБН актуальні для проєктувальників та архітекторів, адже надають їм змогу реалізовувати більше сучасних, безпечних та комфортних проєктів для людей та при цьому не звертатися за отриманням відхилень від ДБН.

 

Тому новими нормами ми не лише підвищили якість висотного будівництва, впровадили сучасні рішення, а й унеможливили звернення щодо відхилень в майбутньому.

 

У вже діючих нормах:

  • дозволено проєктувати висотні громадські будинки висотою до 150 м;
  • введено обов’язкову енергоефективність висотних будівель класом не нижче “В”;
  • встановлено вимоги щодо жорсткості сталевих та сталезалізобетонних конструкцій для проєктування більш надійних каркасів висотних будівель;
  • введено аеродинамічний обдув моделей висотних будівель із складною архітектурною, конструктивною чи геометричною формою для забезпечення комфортних вітрових потоків;
  • підвищено сучасні вимоги до пожежної безпеки.
 
 
За матеріалами Finance.UA